Volgograd će ponovno biti Staljingrad

Gradska uprava Volgograda odlučila je da će tijekom ove godine u povodu nekoliko važnih godišnjica iz Drugog svjetskog rata grad službeno nositi svoj naziv iz tog razdoblja – Staljingrad.

Glavni povod za takvu odluku obilježavanje je 70. godišnjice pobjede u bitki kod Staljingrada. Tako će se naziv ‘Grad heroj Staljingrad’ koristiti na dan pobjede nad njemačkom vojskom u bitki kod Staljingrada 2. veljače, ali i na Dan pobjede 9. svibnja, Dan završetka Drugoga svjetskog rata u Rusiji 2. rujna te u druge dane sjećanja na rat koji Rusi nazivaju Velikim domovinskim ratom, pišu ruski mediji.

Rusija će u subotu obilježiti 70. godišnjicu pobjede sovjetskih snaga kod Staljingrada, što je bio najveći poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu i prekretnica u najvećem ratu u povijesti.

Tim povodom održat će se proslave diljem Rusije, a glavna će, naravno, biti u Volgogradu, odnosno Staljingradu. Proslave uključuju održavanje znanstvenih konferencija, međunarodnih seminara, izložbi i sportskih natjecanja. U Volgogradu je planirana i rekonstrukcija bitke uoči jubileja, odnosno scena zarobljavanja feldmaršala Friedricha Paulusa, koji je vodio napad na Staljingrad.

U subotu se u Volgogradu očekuje ruski predsjednik Vladimir Putin, sudionici bitke kod Staljingrada i veterani Drugog svjetskog rata iz svih dijelova Rusije te mnogobrojna strana i domaća izaslanstva.

Na sigurnost građana i gostiju Volgograda pazit će 1400 pripadnika snaga sigurnosti.

Putin će pratiti vojnu paradu u kojoj će prodefilirati više od 650 vojnika u odorama Crvene armije, a otvorit će je sovjetski tenk iz vremena Drugoga svjetskog rata T-34.

Očekuje se da će dan kasnije, u nedjelju, u Volgogradu zajedno nastupiti njemački i ruski orkestar s više od stotinu glazbenika koji će uz pratnju zbora izvesti Beethovenovu devetu simfoniju “Odu radosti” u znak sjećanja na žrtve te rusku skladbu posebno napisanu za tu priliku.

Različite manifestacije povodom godišnjice jedne od najvećih i najkravijih bitaka održat će se i u Moskvi.

Bitka kod Staljingrada trajala je 200 dana, od 17. srpnja 1942. do 2. veljače 1943. godina. Paulusove snage kapitulirale su 2. veljače nakon što su ih opkolili vojnici Crvene armije nakon duge i krvave bitke za taj grad na obali rijeke Volge.

To je bila prva masovna predaja nacističke vojske od početka rata, koja je promijenila tijek sukoba na strateškom, ali i na psihološkom planu za sovjetske snage, demoralizirane na početku rata zbog niza poraza.

Bitka za Staljingrad bila je i jedna od najkrvavijih u povijesti. Staljingrad su prvo bombardirali njemački zrakoplovi, a nakon toga je dulje od šest mjeseci bio poprište uličnih borbi između njemačkih i sovjetskih vojnika. Borci su imali dodatnog neprijatelja – zimu i glad.

Po ruskim službenim podacima, u bitki za Staljingrad poginulo je dva milijuna ljudi na obje strane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...