Zadrani proslavili Svijećnicu misom i procesijom

Blagdan Prikazanja Gospodinova, u narodu poznat i kao Svijećnica, svečano je proslavljen u svetištu sv. Šime u Zadru. Tijekom večernje mise održan je blagoslov svijeća nakon čega je uslijedila procesija oko svetišta.

Župnik don Josip Lenkić u propovijedi je pozvao vjernike da budu svjetlost jedni drugima, ohrabrenje u patnji te da se posebno mole za redovnike i redovnice od kojih se, kako je rekao, “puno očekuje u moderno vrijeme, a napasti je mnogo i vrebaju sa svih strana”.

– Svjetlost je opasnost za one nečiste savjesti. Svjetlost može zapaliti drugo svjetlo i onda nastane tisuće svjetala. Svijeća je simbol Krista koji treba osvjetljivati stvarnost u kojoj se nalazimo. To svjetlo prepoznao je i starac Šimun. U znak toga i mi smo zapalili svijeću kako bi označili našu pripadnost Kristu, rekao je don Lekić.

Na Svijećnicu se ujedno slavi Dan posvećenog života. Redovništvo Zadarske nadbiskupije sutra će tim povodom u crkvi sv. Marije u Zadru, kod benediktinki, održati Svečanu Večernju s početkom u 16,00 sati. Tom će prigodom redovnici i redovnice obnoviti svoje zavjete i posvećenje Bogu. U promišljanju o redovničkom identitetu vjernici zahvaljuju za djelovanje osoba posvećenog života, mole za njihovo poslanje i nova duhovna zvanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...