10 naj stvari koje možda niste znali o Ratovima zvijezda

Slavni serijal ‘Ratovi zvijezda’ Georga Lucasa svakako pripada među napoznatije filmove današnjice, no čak i uz svoje neupitno mjesto u samom vrhu pop kulture postoje neke stvari koje nisu poznate svim ljubiteljima te franšize.

 

Originalni naslov

Ljudi koji se bave kreativnim poslovima znaju kako je najveći dio stvaralačkog procesa uglavnom odbacivanje loših ideja. Isto vrijedi i za ‘Ratove zvijezda’.

Originalni naslov prvog snimljenog filma prije nego je postao ‘Ratovi zvijezda: Nova nada’ bio je ‘Avanture Lukea Starkillera, kako ih je opisao Whills u svom dnevniku, Saga 1: Ratovi zvijezda’.

 

Yoda ili – Buffy?

U ranim skicama za ‘Imperij uzvrača udarac’ Yodin lik prošao je kroz nekoliko preimenovanja – od Buffy do Bundena Debannena.

‘Buffy je vrlo star – tri do četiri tisuće godina’, George Lucas tako je opisao Yodu u jednom od ranih nacrta tog lika.

Kasnije je Yoda dobio svoje puno ime i prezime – Minch Yoda. Ne pitajte nas što je ime, a što prezime. To ne znamo.

 

 

Tko je sve mogao biti princeza Leia

Carrie Fisher – kćer slavne glumice Debbie Reynolds – u ‘Ratovima zvijezda’ glumi lik princeze Leie, a na audiciji je bila bolja od Sissy Spacek, Farrah Fawcett, Glenn Close, Jessice Lang, Cybill Shepherd, Jane Srymour, Anjelice Huston, Kathleen Turner, Geene Davis, pa čak i zvijezde franšize ‘Alien’ Sigourney Weaver, te jedne od najboljih glumica današnjice – Meryl Streep.

Inače, princeza Leia je jedini lik koji se u osnovnoj trilogiji nikad ne upozna s Obi-Wan Kenobijem. Ugleda ga nakratko tijekom njegovog dvoboja s Darthom Vaderom tik prije njegove smrti.

 

 

Tko je sve mogao biti Han Solo?

Han Solo mnogima je najdraži lik ‘Ratova zvijezda’, no bili isto vrijedilo da se u ulozi simpatičnog švercera našao, na primjer, Kurt Russell? Nemoguće je procijeniti bi li itko mogao odglumiti tu ulogu sjajno kao Harrison Ford, no na audiciju za Hana Soloa bili su već spomenuti Kurt Russell, Nick Nolte, Christopher Walken i Al Pacino.

 

 

Han Solo je trebao biti vanzemaljac

Zeleni vanzemaljac sa škrgama u ‘Ratovima zvijezda’? Hmmm… Zvuči kao Greedo, no u jednoj od ranih verzija scenarija ‘Nove nade’ to je trebao biti Han Solo. Također, jedna od ranih ideja bila je da nije švercer, već policajac koji je infiltrirao kriminalnu organizaciju.

Umjesto zelenog vanzemaljca, Han Solo je dobio vjernog prijatelja Chewbaccu čiji lik je bio inspiriran Lucasovim psom po kojem je i lik njegove druge slavne franšize dobio ime – Indiana Jones.

 

Zašto je Han Solo bio zaleđen?

U ‘Imperij uzvrača udarac’ Han Solo je zaleđen u izmišljenom materijalu (mineralu?) ‘karbonitu’. George Lucas je stavio tu scenu u film jer nije bilo sigurno da će Harrison Ford htjeti glumiti u sljedećem nastavku. Naime, glumac je sam izrazio želju da Lucas ubije njegov lik.

Srećom, Ford se ipak vratio kao Han Solo u ‘Povratku jedija’. Iako zvuči kao da se Harrison Ford nije baš zabavljao tijekom snimanja, to je daleko od istine, s obzirom da su se Carrie Fisher i on prilično dobro zabavljali s ekipom komičara Monty Python i članovima grupe Rolling Stones u domu Erica Idlea u Londonu.

 

 

Hanov odgovor na Lein ‘volim te’ nije bio u scenariju

Netom prije zaleđivanja Han Solo se oprašta od princeze Leie i ona mu kaže da ga voli. Po scenariju Han je trebao odvratiti istom rečenicom, no nitko nije bio zadovoljan kako to zvuči, pa je Lucas Harrisonu dozvolio da improvizira. Harrison Ford je na ‘volim te’ odgovorio ‘znam’ i jedna od legendarnih scena osnovne trilogije je nastala.

Čuveni odgovor – ‘znam’ – danas je mnogima jedna od omiljenih scena u ‘Ratovima zvijezda’. Lucasu se toliko svidjela da ju je u ‘Povratku jedija’ ponovo iskoristio kad Leia pruža skriveno oružje Hanu koji joj zatim kaže da je voli na što ona odgovara – ‘znam’.

 

 

Koliko glumaca treba za mijenjanje žarulje na Darth Vaderovom kostimu?

Naravno, šalimo se. No, nije vic da je pet glumaca sudjelovalo u stvaranju jednog od najboljih negativaca u povijesti filma.

Darthu Vaderu glas je dao James Earl Jones, dok je u crnom oklopu u osnovnoj trilogiji bio David Prowse. Mladog Anakina Skywalkera glumio je Jake Lloyd, a nešto starijeg je utjelovio Hayden Christenson, dok izmučeno lice koje vidimo netom prije smrti Dartha Vadera u osnovnoj trilogiji pripada Sebastianu Shawu.

 

 

Svi me znaju u mom kraju

George Lucas trebao je režirati slavni film ‘Apokalipsa danas’, no na kraju se dogovorio s Francisom Fordom Coppolom koji mu je bio dobar prijatelj i mentor da on to napravi. John Milius (koji je režirao Conana s Arnoldom Schwarzeneggerom) i Lucas zajedno su radili na ‘Apokalipsi danas’ (u kojem Harrison Ford također ima ulogu) tijekom studiranja.

Kad već spominjemo Francisa Forda Coppolu, dodat ćemo kako je jedna od pratilja Padme Amidale u ‘Fantomskoj prijetnji’ Sofia Coppola. Među pratiljama se također sakrila i mlada Keira Knightley.

 

 

Parlez-vous ewoks?

Mali medvjedići (Ewoks) koji pomažu glavnim likovima u ‘Povratku jedija’ govore mješavinu tibetanskih i nepalskih riječi. Također, u sceni u kojoj Lando Calrissian razgovara sa pilotom Nienom Nunbom on mu odgovara na jednom od tanzanskih dijalekata, a navodno je rekao ’tisuću krda slonova stoji na mom stopalu’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...