“Ako se Milanović želi baviti HRT-om, neka se natječe za ravnatelja!”

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji oštro prosvjeduje zbog smjene urednika i voditeljice TV Dnevnika 3, Denisa Latina, Ružice Renić i Katje Kušec. Dodaju da je bilo propusta, no upozoravaju kako je do smjene došlo nekoliko dana nakon sporne emisije, i to nakon istupa Zorana Milanovića koji je javno izrazio nezadovoljstvo Informativnim programom HTV-a. Ipak, smatraju da premijer ima pravo kritizirati rad javne televizije isto kao i svaki građanin RH.

‘Smjena koja se dogodila, čak i da je vođena profesionalnim razlozima, ostala je u sjeni premijerova istupa, kao i priopćenja njegova ureda 19. ožujka u kojem se ponovno cinično proziva HRT. Tako se u javnosti stvorio dojam da je Ravnateljstvo HRT-a, uplašeno reakcijama premijera Milanovića, hitno smijenilo urednike’, smatraju.

‘Ogranak HND-a na HTV-u ne misli da je istup saborske zastupnice Ruže Tomašić u TV Dnevniku 3 primjeren programu javne televizije, smatra i da je voditeljica emisije mogla bolje i jasnije reagirati i parirati svojoj gošći, no nedopustivo je da se sankcije provode nekoliko dana nakon spornog gostovanja Ruže Tomašić u programu Hrvatske televizije, tijekom kojih ni v.d. urednik IP-a HTV-a Domagoj Novokmet ni urednica HTV 1 Mirjana Rakić nisu javno reagirali na događanja u emisiji koju oboje potpisuju’, pojašnjavaju svoj stav.

Priopćenje Odjela za odnose s javnošću HRT-a, kojim se osuđuje pritisak premijera na javnu televiziju, nazivaju nemuštim. Misle da premijer, kao i svaki građanin Hrvatske, ima pravo kritizirati njihov rad, no Milanović je to, smatraju, napravio na ‘preziran i podcjenjivački način na koji je prozivao medije, posebice HRT, nije dostojan funkcije koju obnaša… Ukoliko se želi baviti HRT-om, još se uvijek može javiti na neki od otvorenih natječaja za ravnatelje i urednike na HRT-u’.

‘Zbog svega navedenog, kao i načina na koji je napisano priopćenje HRT-a te činjenice da su, ni 24 sata kasnije, smijenjeni urednici i voditeljica TVD 3, stječe se i dojam da čelništvo HRT-a selektivno brani samo dio svojih zaposlenika – uglavnom onih na odgovornim uređivačkim funkcijama’, poručuju i zaključuju da ‘eter javnog nacionalnog servisa ne bi smio biti poligon tabloidnog novinarstva u kojemu se na štetu informacija plasiraju površne teme ili sadržaji zbog kojih se HRT-om bavi ne samo javnost, nego i Vijeće za elektroničke medije, koje ima alate za moguće teško sankcioniranje HRT-a’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...