Amerikanci obučavaju sirijske pobunjenike

Amerikanci obučavaju sirijske protuvladine borce u Jordanu, objavio je njemački tjednik Der Spiegel, pozivajući se izjave sudionika i organizatora te obuke.

Spiegel navodi da nije jasno rade li Amerikanci za privatne tvrtke ili su iz vojske, ali dodaje da neki nose vojne odore. Obuka je usmjerena na uporabu protutenkovskog oružja.

Oko 200 muškaraca već je primilo takvu obuku u protekla tri mjeseca, a postoje planovi da obuku prođe ukupno 1.200 pripadnika Slobodne sirijske vojske u dva kampa na jugu i istoku Jordana.

Britanski Guardian također je izvijestio da američki instruktori pomažu sirijskim ustanicima u Jordanu. Britanski i francuski instruktori također sudjeluju u obuci a SAD predvodi te napore, izvijestio je Guardian u subotu, pozivajući se na jordanske sigurnosne izvore.

Jordanske obavještajne službe uključene su u program, čiji je cilj formirati desetak postrojbi s ukupno oko 10.000 boraca, izvijestio je Spiegel.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane odbio je komentirati izvješće Spiegela. Francusko ministarstvo vanjskih poslova i britanska ministarstva obrane i vanjskih poslova također nisu imala komentara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...