Atraktivno odmaralište na Silbi zapelo u sukcesiji

Nekadašnje dječje odmaralište “Bačka−Apatin” na Silbi nije u funkciji već više od 20 godina, a prema svemu sudeći, ovakva situacija trajat će još godinama. Silbljani ga nazivaju hotelom jer je na odličnom položaju blizu luke, a nekad je, izgleda, puno značio ljetnom ugođaju na ovom mirnom otoku.

Sad kad je pokrenuta ideja da se na Silbi gradi sportski centar Hrvatskog olimpijskog odbora i zagrebačkog Sportskog saveza, aktualizirano je i pitanje budućnosti kompleksa “Apatin”.

 

Ništa od zanimljive ideje

Zanimalo je to i zastupnicu dr. Mirelu Holy, koja je pitala Vladu može li se ta zgrada uklopiti u budući sportski centar. No, od te zanimljive ideje neće biti ništa. U podužem odgovoru zastupnici Vlada je nabrojila da je država puno puta pokušavala prodati te objekte.

Tih sedam zgrada i još 8500 četvornih metara terena uza samo more prodavalo se pet puta na javnom natječaju do 2001. godine, a ponuđene su se cijene kretale od 485.000 do 880.000 DEM. No, svi su potencijalni kupci na koncu odustali ili nisu ispunili obveze − Zdenko Gradečki iz Zagreba, “Amico” d.o.o. Zadar, “Gerold Pankl” iz Austrije, “Asmara” d.o.o. iz Splita te DP “Masiva”.

Kupcima je veliki problem bila činjenica da je Grad Zadar još 1991. godine upisao u zemljišnim knjigama založno pravo na iznos od tadašnjih 20 milijuna HRD na ime neispunjenih obveza “Apatina” prema zadarskom proračunu. Taj iznos danas vjerojatno već premašuje 200.000 eura. Oglasi se od 2001. godine nadalje više nisu objavljivali, no Hrvatskom su fondu za privatizaciju interes za te objekte iskazali Zvonko Župan, pa neka “Jadertin Energija”, no odgovoreno im je da se objekti više ne prodaju.

I Hrvatski olimpijski odbor interesirao se za kupnju odmarališta “Apatin”, i to 2010. godine, no i oni su dobili odgovor da ga država više ne prodaje. Objekti na Silbi, kao i brojni drugi uz obalu, stavljeni su zaključkom Vlade iz 2004. godine pod zabranu prodaje jer će biti predmet bilateralnog dogovora između Hrvatske i Srbije.

Svi se ti objekti više ne mogu ni prodavati ni darovati, nego jedino dati u zakup na temelju javnog natječaja.

 

Primjena ugovora

Riječ je o primjeni Ugovora o pitanjima sukcesije, odnosno aneksa G tog ugovora kojim je određeno da pravo na povrat pokretne i nepokretne imovine nije moguće neposredno primijeniti, nego je potrebno sklopiti poseban bilateralni ugovor o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između Hrvatske i Srbije.

Kad će doći do sklapanja tog posebnog ugovora, ne zna se, što znači da će objekti nekadašnjeg odmarališta na Silbi i dalje propadati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...