Badurina je za puštanje glazbe u svom hotelu dužan 267.000 kuna?

Saslušanjem svjedoka, nastavljen je postupak protiv 42-godišnjeg Nevena Badurine, hrvatskog “kralja inćuna“, kojemu se na Općinskom sudu u Zadru sudi zbog kaznenog djela nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača.

Poznati paški poduzetnik tereti se da je od lipnja 2007. do studenog 2009. godine, kao vlasnik hotela i predsjednik Uprave tvrtke “Luna”, u hotelu “Luna” u Jakišnici na otoku Pagu gostima puštao glazbu bez odobrenja autora i bez plaćanja autorskih prava, čime je ZAMP (Zaštita autorskih muzičkih prava) oštetio za 193 tisuće kuna.

Jučer su u nastavku suđenja saslušani inspektori ZAMP-a koji su u više navrata od 2007. do 2010. godine evidentirali javno korištenje autorskih glazbenih djela u hotelu “Luna”.

– U zapisnike upisujemo sva glazbena autorska djela, a to su sva djela, osim onih starijih od 70 godina i ona koja autor nije stavio u zaštitu. S obzirom na to da u Hrvatskoj, kako mislim, ne postoji popis djela koja nisu pod autorskom zaštitom, teoretski postoji mogućnost da prilikom kontrole pogriješimo – kazao je Aleksandar Pokrajac, inspektor ZAMP-a koji je u kontrolu u hotel prvi put došao 2007. godine kada je utvrdio da se s centralne jedinice na recepciji puštala komercijalna pop glazba.

– U to vrijeme nije bilo autora izvan zaštite ZAMP-a. Sva je glazba, osim one starije od 70 godina, bila u kolektivnoj zaštiti. Tek u zadnje vrijeme pojavio se Emir Mehić koji snima neautorsku glazbu – naveo je Goran Kuzmić, ZAMP-ov inspektor koji je 2009. i 2010. godine kontrolirao puštanje glazbe u “Luni”.

I on je utvrdio da je u hotelu puštana autorska glazba, jednako kao i Vjekoslav Brentini koji je u “Luni” bio 2008. i 2010 godine. Nakon saslušanja svjedoka rasprava je odgođena za kraj travnja jer je zastupnik optužbe zatražio izmjenu optužnice uvrstivši u opisni prijedlog i 2010. godinu, čime je Badurina ZAMP oštetio za 267.509,31 tisuća kuna, a ne 193.040,19 tisuća kuna, kako mu se stavlja ne teret.

Na prethodnom ročištu Badurina je kazao kako se ne smatra krivim, te da su s izvođačima koji su nastupali u hotelu imali dogovor da će izvoditi glazbu koja je starija i za koju nije potrebno odobrenje ZAMP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...