Branitelji podigli suhozidni križ u spomen na žrtve Škabrnje

Došao sam odati počast svim poginulima i pomoći izgradnji ovog velikog kamenog križa. Nisam od onih koji se hvale, ali od svoje 16 godine gradim suhozide. Punih 70 godina. Nama je kamen u krvi – kazao nam je 86-godišnji Šime Šupraha iz Kolana na otoku Pagu, najstariji graditelj suhozida koji je u subotu ujutro sudjelovao u podizanju velikog križa na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje.

Odmah pored mjesta na kojem je predviđena gradnja memorijalnog centra za sve škrabrnjanske žrtve oko 150 graditelja, uglavnom članova braniteljskih udruga iz Paga, Kolana, Novalje, Raba, Lošinja, Zadarske županije i Splita, uz pomoć mještana Škabrnje i prijatelja, za manje od dva sata vremena podiglo je kameni križ u suhozidu dug 14, širok 11 i visok oko jednog metra.
– Gradimo Branimirov križ koji će na kraju, na vrhu, dobiti pleter od konopca. Inicijativa za gradnju križa krenula je iz Kolana i zato nas je ovdje došlo 20-ak, a s cijelog otoka Paka između 70 i 80. Tu je i desetak Rabljana, Lošinjana… – nabraja Davor Fabijanić, predsjednik UHVDR-a iz Kolana, dovoljno da neki zaključe kako je u Škabrnju došlo “više bodula, nego vlaja”.

Prije Škabrnje Kolanci su sudjelovali u gradnji sličnih križeva na brdu Sveti Vid na Pagu, Mišnjak na Rabu i Kornatu, a teku pripreme i za gradnju suhozidnog križa na Lošinju. Glavni inženjer i kamenar za podizanje križa Frane Oguić iz Paga zadovoljan je konačnom izvedbom iako je cijelo vrijeme pazio da se gradnja suhozida ne pretvori u gradnju gromače.
– Nije suhozid gromača. U suhozid se kamen slaže, a za gromaču nabacuje. Ovi ljudi danas grade srcem i zato tu nema mjesta za svaku sitnicu – objašnjava popularni Franči u društvu najstarijeg graditelja, barba Šime, ali i najmlađeg, osmogodišnjeg Kristofora Šarića iz Zadra čiji je otac prije 20-tak godina ranjen kod Prkosa.

– Pažani, Kolanci i Novaljci obećali su mi da će u Škabrnji napraviti križ od suhozida. Svoje obećanje su ispunili i ja im od toga od srca zahvaljujem. Sljedeći korak je nastavak izgradnje memorijalnog centra. Novac su nam obećali predsjednik Josipović i ministar branitelja Fred Matić kroz nekoliko faza. Vojska je napravila zemljane radove, a za izgradnju centra potrebno je oko 7-8 milijuna kuna. Bojim se da ga možda nećemo dovršiti kao što smo planirali do kraja 2014., ali ćemo ga sigurno napraviti – obećao je škabrnjski načelnik Luka Škara.

Uz cestu koja vodi do Ražovljeve glavice gradit će se tzv. Križni put u obliku malih kamenih kapelica. Prema zamisli načelnika Škare svi gradovi i općine zadarske županije uključili bi se na način da svaki grad ili općina sagradi jednu postaju Križnog puta uz cestu koja vodi do vrha brda sa memorijalnim centrom. Iako svoju ideju još nije službeno iznio gradonačelnicima i načelnicima, Škara ne sumnja da će odziv svih biti jednoglasan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...