Broj koncerata domaćih glazbenika u posljednje se dvije godine prepolovio

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije oglasilo se priopćenjem u kojem otvoreno kritiziraju kulturnu politiku Vlade RH.

Priopćenje za javnost, kojeg potpisuje predsjedništvo HGU u sastavu Husein Hasanefendić, Nikša Bratoš, Olja Dešić, Neven Frangeš i Bruno Krajcar, prenosimo u cijelosti:

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije zahvaljuje Ministarstvu kulture RH što je, nakon razmatranja iznesenih argumenata, odlučilo uputiti Vladi RH prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice, te da iznosi 5%. Na žalost, Ministarstvo financija je odbilo prijedlog Ministarstva kulture, čime postaje posve jasno da se kulturna politika ove zemlje ne vodi u za to nadležnom ministarstvu, a niti u Saboru RH, kao najvišem zakonodavnom tijelu, već u Ministarstvu financija.

S obzirom na paušalno i posve neargumentirano obrazloženje kojim je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture, bez ikakve rasprave ili relevantnih brojčanih pokazatelja, iskreno smo zabrinuti zbog načina na koji se u našoj zemlji donose odluke (obrazloženje Ministarstva financija u prilogu). Prema grubim analizama baziranim na podacima prikupljenim od naših članova i organizatora koncerata, broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj samo u protekle dvije godine smanjio se za više od 50%. S obzirom da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend, a vjerujemo da ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert. Isto tako sumnjamo da Ministarstvo ima bilo kakve projekcije kako će se na proračunske prihode u idućim godinama odraziti daljnji pad u toj gospodarskoj djelatnosti. A daljnji drastični pad broja koncerata je neminovan. Naši članovi odustaju od organizacije koncerata, posebno onih u većim dvoranama, jer je uz postojeće troškove rizik jednostavno prevelik. S obzirom na cijenu ulaznica za domaće koncerte, rasprodana zagrebačka Arena jedva pokriva sve troškove, a nerasprodana generira ogroman gubitak.

Organizatori stranih koncerata već su ionako najavili da će sve koncerte preseliti u Srbiju i Sloveniju, gdje je PDV na ulaznice tri puta niži nego u Hrvatskoj, kao i u gotovo svim državama Europske unije. Ako koncerata nema, onda je neaktivan cijeli jedan lanac ponude dobara i usluga, koji plaća PDV po stopi od 25% – od najma dvorana, agencija za prodaju ulaznica, reklamnih agencija, plaćenih radijskih i TV reklama, tiskanja plakata i plakatiranja, najma ozvučenja i rasvjete, prijevoza opreme i osoblja, redarske službe, ugostiteljstva, pa do honorara (i poreza na honorare) pratećih glazbenika, scenskih tehničara, režisera zvuka i rasvjete, tonskih i video snimatelja…. deseci, pa i stotine ljudi uključeno je u lanac započet onog časa kada netko odluči organizirati koncert, a iz sinergije svih tih poslovnih aktivnosti u konačnici se generira prihod za državni proračun.

Iz pozicije proračuna de facto je posve svejedno je li PDV na ulaznice za koncerte 5% ili 25%, u oba se slučaja radi o posve zanemarivoj, pa čak i nezamjetnoj stavci u državnom proračunu, ali je razlika između 5% i 25% ogromna za one koji moraju preuzeti poslovni rizik i upustiti se u velike troškove organizacije koncerta. Svaki naš istaknuti član u stvari je mali, a u hrvatskim uvjetima možda i srednji poduzetnik, koji u prosjeku izravno zapošljava najmanje desetak ljudi, i osigurava egzistenciju njima i njihovim obiteljima. Neizravno, glazbenik konačna, pročišćena verzia- poduzetnik hrani čitav jedan gospodarski sektor, koji se u EU naziva „kreativnom industrijom“.

Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije, imajući izravan uvid u situaciju, uvjereno je da je ova odluka Ministarstva financija nepromišljena i pogrešna, te da će zbog te odluke dugoročno državni proračun imati samo štete, kao i mnogi hrvatski glazbenici, koji će ostati bez prihoda.

Stoga pozivamo Ministarstvo financija, Vladu i Sabor RH, da još jednom razmotre, te usvoje prijedlog Ministarstva kulture.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...