Bunja: “Ukinut ću prirez jer je Zadar siromašan!”

Zamjenik župana i bivši predsjednik Županijskog vijeća HSP-a dr. Đani Bunja objavio je kandidaturu za gradonačelnika Zadra na lokalnim izborima. Bunja će biti nositelj nezavisne liste pod nazivom Loza, piše Slobodna Dalmacija.

 

Zašto nezavisna lista Loza i tko će s Vama još biti na listi za Gradsko vijeće?

– Nezavisna lista Loza zapravo je regionalna stranka, a predsjednik je Ivica Ledenko iz Šibenika. To će dakle biti stranačka, a ne nezavisna lista. Zove se Loza jer asocira na tradicijske vrijednosti i moj konzervativni svjetonazor, a nezavisna lista je ostalo u nazivu stranke da se napravi distancija od postojećih stranaka. Sve skupa je to bilo potrebno učiniti zbog novog Zakona o izborima koji nezavisnim kandidacijskim listama praktički “ubija” identitet.

– Ovako, naime, neću trebati prikupljati 800 potpisa za listu već samo 1200 za kandidaturu gradonačelnika, što nije nikakav problem. Istraživanja javnog mnijenja daju mi za pravo da na ovim izborima iziđem samostalno, a o imenima s liste bit će više riječi na konferenciji za novinare iduće srijede.

 

Koja ćete tri poteza prvo povući kad postanete gradonačelnik?

– Prvo, reorganizirat ću postojeću gradsku upravu. Prije četiri godine Zadar je imao 10 organizacijskih odjela, ali zbog nezasitnih apetita koalicijskih partnera i vladajućih, danas ih imamo 14. Mislim da ih je za normalno funkcioniranje dovoljno sedam ili osam. Drugo, ukinut ću prirez. Godišnji iznos prireza po građaninu u prosjeku iznosi 1000-1500 kuna pa naviše. U današnje vrijeme duboke gospodarske krize mislim da je to previše.

– Prirez je građanima postao teret koji se teško trpi, a uveden je zbog politike “pijanih milijunaša” iz gradske uprave. Nije se vodilo računa o prioritetnim potrebama ovoga grada, već se krenulo u predimenzionirane projekte zbog kojih je na koncu prirez uveden. Treće, provest ću preraspodjelu sredstava iz gradskog proračuna. Neki sportski klubovi i udruge, primjerice, dobivaju znatna sredstva iako to nije javni interes ovoga grada, već uskog kruga pojedinaca. Tu praksu treba ukinuti u korist većine građana.

 

Ako mislite ukinuti prirez, kako mislite puniti proračun?

– Nema potrebe za nadoknađivanjem novca od prireza. Naprosto treba reći građanima da je Zadar siromašan grad i da živimo u siromašnom društvu. Tu činjenicu trebamo osvijestiti i u skladu s njom se i ponašati. Molim lijepo, ne možemo trošiti više nego što imamo! Ako ne možemo subvencionirati dječje vrtiće, ako naši građani ne mogu živjeti životom dostojan čovjeka, zašto financirati KK Zadar i njegove dubioze?

 

Na koga računate, tko su Vaši potencijalni birači?

– Računam na glasove izvornih hadezeovaca, ljude pravaške orijentacije koji poštuju tradicijske vrijednosti i kojima je stalo da se napokon okonča s dosadašnjom političkom elitom koja je devastirala ovaj grad u svakome pogledu, prije svega gospodarski. Očekujem, dakle, ulazak u Gradsko vijeće u čijem će novom sazivu Loza, uvjeren sam, igrati važnu ulogu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...