Cipar traži izuzeće od poreza za male štediše, banke zatvorene

Ciparski ministar financija Mihalis Sarris i guverner središnje banke Panikos Demetriades izjavili su da pokušavaju pronaći novu formulu koja bi izuzela vlasnike malih štednih depozita od poreza predloženog u sklopu europskog paketa pomoći.

Parlament je trebao glasovati o porezima jučer, ali je glasovanje odgođeno za danas, a zatim i za sutra.

Dosadašnji plan predviđao je oporezivanje depozita većih od 100 tisuća eura stopom od 9,9 posto, a za depozite manje od 100 tisuća eura zacrtana je porezna stopa od 6,75 posto. Novi plan uključivao bi više stope poreza za vlasnike većih depozita, a smanjile bi se one za manje depozite, upozorio je guverner zastupnike. Eurozona će prihvatiti promjenu u poreznoj strukturi, dodao je.

Izvor u Europskoj uniji potvrdio je da vlada u Nikoziji raspravlja s međunarodnim zajmodavcima o izmjenama predloženih poreza na bankovne depozite koji su uzdrmali tržišta i ponovno potaknuli strah od širenja krize po cijeloj regiji.

Ako parlament prihvati odgovarajući zakon, Europska središnja banka održat će hitan sastanak na kojem će odobriti dodatne kredite ciparskim bankama kako bi se lakše nosile s navalom štediša.

Cipar je najmanja država EU-a. Pravi je problem bankarski sektor jer je nekoliko puta veći od ciparskoga gospodarstva. Cipar je pomoć zatražio u lipnju 2012., kad su tamošnje banke desetkovane gubitcima koje je stvorio grčki dug. Zato je kreditiranje prestalo, a gospodarstvo ušlo u duboku recesiju. Prošle je godine BDP pao za 2,4 posto. Prema prognozama, ove i iduće godine i dalje će padati.

Banke na Cipru ostat će zatvorene do četvrtka, izvijestila je središnja banka nakon dva puta odgođene rasprave o porezu na bankovne depozite. Razlog je izbjegavanje redova na šalterima, kao i masovno podizanje štednih uloga. Na Cipru je u ponedjeljak neradni dan. Banke nisu otvarane otkad su u subotu dužnosnici Eurogrupe sklopili dogovor o novome planu financijske pomoći.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...