Čistoća godišnje “počisti” 200 tona plastičnog otpada

Grad Zadar donio je 62 mjere i aktivnosti koje mogu doprinijeti boljoj pripremi i odvijanju nadolazeće turističke sezone, a služe za koordinaciju aktivnosti gradskih, komunalnih i državnih institucija. Kako doznajemo od direktora Čistoće Tomislava Ćurka, ova je tvrtka među značajnijim nositeljima tih aktivnosti.

Iako za prikupljanje električnog i elektroničkog otpada postoje izabrani koncesionari, građani otpad takve vrste mogu odlagati u reciklažnom dvorištu odlagališta Diklo. Uz odlagalište Diklo veže se i priča o sanaciji divljih odlagališta koja ulaze u dio spomenutih mjera. Sudbina ovog gradskog deponija, vezana je uz izgradnju centra za otpad u Biljanima.

Čim odlagalište u Biljanama proradi, Diklo kreće u sanaciju i u konačnici u zatvaranje. Jedan od većih problema oko divljih odlagališta je odlaganje građevinskog otpada kojeg su najčešće pune šume, odnosno područja u okolici grada. Posljedica je to nedovoljne informiranosti pa direktor Ćurko ističe kako građani svaki dan besplatno, na posebnom mjestu u odlagalištu Diklo, mogu odložiti do 4 m3 građevinskog otpada.

Mi smo jedini od većih gradova u RH koji ima razvijen sustav skupljanja svih ostalih polimera. Svim zainteresiranim građanima dijelimo vrećice kako bi odvajali sve one vrste plastike, odnosno plastične ambalaže koja nije u sustavu povrata. Dosegnuli smo godišnju razinu od 200 tona prikupljene plastike. Puno radimo na ekološkom osvješćivanju građana ukazujući koliko je važno odvajanje plastičnog otpada jer je vrijeme njegova raspada beskonačno. Jako je bitno da takav otpad ne završi na odlagalištu. Krenuli smo u početku s 8% domaćinstava koja su odvajala otpad, dok sada imamo 18% po našim kalkulacijama što nije loša situacija s obzirom na to da takvi procesi traju više od 20 godina, kazao je Ćurko dodajući kako bi do kraja lipnja trebao bi biti donesen zakon o otpadu gdje su navedene određene obveze koje moramo ispuniti pri pristupanju u EU. Naime, određena količina otpada bi se po stavkama iz tog zakona trebala smanjiti svake godine, a radi se prvenstveno o neobrađenom biootpadu iz kućanstva. Zakon će definirati obvezu odvajanja otpada.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...