Dalmatinski župani ogorčeni: Ministre, kočite nam gotove projekte

Ne znam što je mislio Branko Grčić kad je rekao što je rekao, ali stvari sigurno nisu tako jednostavne kao što on misli, niti se meni, kao njemu, o tomu politizira.

Da ja hoću politizirati, kao što to on čini, mogao bih reći da potpredsjednik Vlade Grčić ne zna što govori. Ali neću, jer ako se budemo svađali, nećemo napraviti ništa, a ako budemo radili zajedno, na što smo primorani, uspjeh nam je zagarantiran – prva je reakcija zadarskog župana Stipe Zrilića na prozivku potpredsjednika Vlade Grčića da su četiri dalmatinske županije same krive što ove godine neće povući novac iz EU fondova za velike regionalne projekte. Razlog je, po Grčiću, što ni jedan veliki dalmatinski projekt nije spreman za kandidaturu, piše Slobodna Dalmacija.

– Naša baza regionalnih projekata bilježi nekoliko stotina različitih projekata. Neki su u fazi ideje, a neki su već daleko odmakli u pripremi.

Ali nije poanta u popisu projekata, već u proceduri. Naime, nakon što uđe u Europsku uniju, Hrvatska treba potpisati partnerski sporazum s EU-om, dokument 20-20, koji kaže u što se treba ulagati. Nakon toga država treba napraviti operativni program za regionalnu konkurentnost, dakle dokument koji govori što se misli financirati kroz EU fondove. Naime, tek kad država dobije akreditaciju od EU za projekte do 50 milijuna eura, ima smisla prigovarati, jer naši regionalni projekti uglavnom su ispod tog iznosa.

Država kasni sa svim tim jer još nije izradila svoj regionalni operativni program, i to najviše zbog problema s kadrovskom strukturom – odgovara župan Zrilić.

 

Nije sve na nama 

– Stvari nisu jednostavne kao što se čini. Za projekt Centra za gospodarenjem otpadom zatražili smo lokacijsku dozvolu prije pet godina, ali projekt je stao, najprije zbog Hrvatskih voda, a sada zbog Fonda za zaštitu okoliša koji je tražio izradu nove studije utjecaja na okoliš.

Projekte navodnjavanja radimo s državnom tvrtkom, Hrvatskim vodama, projekt Sveto brdo u suradnji s drugom županijom, četiri projekta izravno su pod nadzorom Ministarstva regionalnog razvitka…

Pripremamo projekte, ali nije sve na nama, za dosta toga odgovorna je i država. Kada država dobije akreditaciju za projekte do 50 milijuna eura, neka nas proziva, a koliko znam, još nijedno državno tijelo nije dobilo taj akreditiv, tako da bi Grčić trebao paziti što govori – poručuje potpredsjedniku Vlade zadarski župan Stipe Zrilić.

Kao jedini već spreman projekt za koji su u ovoj godini predviđena 104 milijuna kuna kroz ISPA fond potpredsjednik Vlade apostrofira šibenski Regionalni centar za gospodarenje otpadom na Bikarcu, projekt od 17 milijuna eura. Ali, čak i taj projekt ne ide nimalo glatko jer se već dvije godine čeka na Studiju utjecaja na okoliš za koju se financijski i u smislu odabira izrađivača (ECOINA Zagreb) obvezao Fond za zaštitu okoliša!

Šibensko-kninski župan Goran Pauk opaske potpredsjednika Grčića prepoznaje i kao politički udar na HDZ-ove župane.

– Kao jadranska regija od 2011. g. sastajali smo se vrlo intenzivno i iz tih susreta proizašla su četiri regionalna projekta. Radi se o projektu CABIN – razvoj poslovne infrastrukture, a obuhvaća gospodarske zone, tehničke i inovacijske centre.

Zatim je tu projekt razvoja kulturnog turizma u gradovima s UNESCO-ovim spomenicima, pa projekt razvoja zdravstvenog turizma, i kao četvrti, projekt GAVERNANS koji sažima sve potencijale.

Od ta četiri projekta, Ministarstvo regionalnog razvoja odlučilo je financirati projekt CABIN i pripremiti ga za strukturne fondove EU-a. Nositelj toga projekta je Split s centrom Vučevica.

U sklopu toga su bila dva potprojekta Šibensko-kninske županije, Zadar s robotikom, Dubrovnik s preradom riba i školjaka te Istra s izučavanjem i primjenom metala.Ministar Grčić je taj projekt odbio – tvrdi Pauk.

– Nije mi jasno zašto kad je riječ o gradnji vodovodne infrastrukture, kao jednom od sedam regionalnih projekata koji će biti kandidirani za EU novac, uz Vukovar, Osijek, Čakovec i Poreč nisu uvrštene ni Vodice koje imaju pripremljen projekt i Hrvatske vode su ga podržale – pita Pauk.

Nije riječ o tome da ni jedan projekt nije pripremljen, već je procedura izrade dokumentacije troma i preadministrirana.

– Zašto ministar sada proziva regije da koče projekte za EU kada je upravo država zaustavila važan projekt, tunel Kozjak, za koji smo pripremili svu dokumentaciju, a dobili smo i lokacijsku dozvolu – odgovara Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski.

 

Zadarskih 8

Regionalni projekti s područja Zadarske županije koji su nedavno dobili potporu upravo Grčićeva Ministarstva regionalnog razvoja:

1. zdravstveno-lječilišni kompleks u Biogradu, vrijedan 25 milijuna eura, za koji su zainteresirani investitori iz Azerbajdžana

2. Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, vrijedan oko 50 milijuna eura

3. Sustav navodnjavanja Vransko polje, vrijedan oko 500 milijuna kuna

4. Centar novih tehnologija za potporu metalo-prerađivačkoj industriji, vrijedan 6 milijuna eura

5. Plavo-zeleni centar za inovacije i istraživanja kao potpora poljoprivrednom i ribarskom sektoru, vrijedan oko 6 milijuna eura

7. Baštinski centar u Zadru, vrijedan oko 25 milijuna eura

8. Projekt Sveto brdo, u suradnji s Ličko-senjskom županijom, vrijedan više od 50 milijuna eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...