Dan narcisa

Humanitarna akcija Dan narcisa održat će se u više od 30 gradova Hrvatske, već 18. godinu zaredom.

Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovat će u Zagrebu na obilježavanju Dana narcisa prodajom narcisa na štandu Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja Sve za nju.

Na obilježavanju će sudjelovati i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Cvijet narcis odabran kao simbol proljeća, nade i novog života, posvećen je oboljelima od raka dojke, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Dan narcisa održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i Ministarstva zdravlja, a u sklopu cjelogodišnjeg projekta Darujmo ružičasti život, s ciljem kupnje linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju. Kupnjom ovakvog uređaja poboljšat će se kvaliteta života liječenih žena i smanjiti troškovi liječenja.

Projekt Darujmo ružičasti život dio je sveukupnog lobiranja za uvođenje nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima prema kriterijima Europskog parlamenta. Prema Deklaraciji Europskog parlamenta iz ožujka 2010. sve zemlje članice EU-a obvezne su do 2016. donijeti nacionalni program liječenja raka dojke s ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za 15 – 20 posto.

Organizator Dana narcisa je Hrvatski forum protiv raka dojke – Europa Donna u suradnji s Hrvatskim senološkim društvom – HLZ (Hrvatski liječnički zbor). U Zagrebu će se središnja akcija Dana narcisa održati na Cvjetnom trgu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...