Deklaracija o zelenoj ekonomiji i održivom razvoju: U Hrvatskoj još nedovoljno razvijena svijest o energetskoj učinkovitosti

Savez za energetiku Zagreba pokrenuo je potpisivanje opće Deklaracije Green Economy & Sustainable Energy in Croatia.

Potpisnici prihvaćaju elemente i strukturu Deklaracije koja obuhvaća elemente zajedničkih uvjerenja i podržava razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva u svim segmentima s posebnim naglaskom na održivi razvoj.

“Tekst deklaracije sadrži 15 točaka od kojih bismo izdvojili da zelena ekonomija mora biti utemeljena na snažnoj društvenoj osnovici, kako društvena odgovornost mora biti nadopuna korporativnoj društvenoj odgovornosti, kako privatni i javni sektor zajednički moraju raditi kako bi stvorili javne okvire i učinkovite tržišne uvjete na nacionalnoj i globalnoj razini te druge”, rekao je predsjednik Saveza za energetiku Tomislav Marjanović.

U Hrvatskoj se u posljednje vrijeme stavlja sve više naglaska na razvoj zelenog gospodarstva, a Marjanović ističe da u Savezu za energetiku Zagreba prate investicije vrijedne 1,5 milijarde eura. Radi se o vjetroelektranama, solarnim elektranama, geotermalnim elektranama, tvornicama za obradu paleta ili slično.

“Ako gledamo sektor investicija u energetici i to prvenstveno kategoriju obnovljivih izvora energije, pa i energetske učinkovitosti, možemo reći da je u Hrvatskoj veliki interes za investiranje i razvoj projekata obnovljivih izvora energije”, kaže Marjanović.

Interes investitora je velik, ali kod krajnjih potrošača ipak ima mjesta za napredak.

“Smatramo da je još uvijek nedovoljno razvijena svijest kod krajnjih potrošača o energetskoj učinkovitosti i tu ima još puno prostora za raditi. Mislimo kako će Hrvatska, ulaskom u Europsku uniju i oslobađanjem određenih taksi u carinskom sustavu, pomoći da se cijene energetski učinkovite tehnologije na hrvatskom tržištu spuste, odnosno da postanu dostupnije i običnim građanima”, zaključuje Marjanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...