Deseci tisuća ljudi u suzama na ulicama: “Za Chavezovu smrt krivi su Amerikanci, otrovali su ga!”

Nakon vijesti o smrti predsjednika Huga Chaveza, na ulicama Venezuele jučer je zavladala tuga, ali i ljutnja. Vlada je proglasila sedam dana žalosti te objavila kako će se Chavezov sprovod održati za dva dana, odnosno u petak. Chavezov potpredsjednik Nicolas Maduro preuzeo je privremeno predsjedništvo nad zemljom, a novi izbori održat će se za 30 dana, objavila je tamošnja Vlada.

 

“Za smrt Chaveza kriv je SAD”

Još je jučer venezuelanska Vlada za smrt Huga Chaveza izravno optužila “neprijatelje zemlje”, misleći pritom na Sjedinjene Američke Države, tvrdeći da su upravo oni odgovorni za Chavezovu bolest, a samim time i za njegovu smrt.

“Iza smrti predsjednika Huga Chaveza stoje povijesni neprijatelji Venezuele. Oni su pronašli slabu točku, kako bi narušili zdravlje našeg predsjednika. Jednoga dana to će biti i znanstveno dokazano”, kazao je jučer potpredsjednik Maduro, aludirajući pritom na to da je preminuli predsjednik već godinama sustavno trovan od strane “američkih špijuna”.

Upravo zato jučer su iz Venezuele protjerana dvojica američkih diplomata, koje je Vlada optužila za destabilizaciju zemlje. Jedan od njih je član američkog zrakoplovstva, David Delmonico, a vijest o njegovu protjerivanju potvrdio je i Pentagon.

 

Tisuće sunarodnjaka žale za Chavezom

Na ulicama Venezuele jučer se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, Chavezovih sunarodnjaka, koji su oplakivali smrt svog dugogodišnjeg vođe. Na svakom koraku mogao se osjetiti očaj, ali i ljutnja zbog njegove smrti.

“U ovom teškom trenutku moramo biti ujedinjeni, sada više nego ikada”, poručio je građanima potpredsjednik Maduro. Ipak, to ih nije spriječilo da izađu na ulice u čast svog preminulog vođe. Svijeće i cvijeće za bivšeg predsjednika građani su polagali na svakom uglu. Najveće je okupljanje organizirano ispred bolnice u Caracasu, u kojoj je Chavez jučer preminuo, nakon što je zadobio tešku respiratornu infekciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...