Djela Ivana Meštrovića u Gradskoj loži

Ove jeseni od 17. 09. do 1. 12. u Gradskoj loži u Zadru bit će postavljena djela Ivana Meštrovića u organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije umjetnina Narodnog muzeja. Planiranom izložbom obilježava se 130. godišnjica rođenja Ivana Meštrovića. Obilježavanje obljetnice rođenja naglašava se izborom teme majka i materinstvo, koju je Ivan Meštrović obrađivao tijekom cijelog stvaralačkog vijeka. Izložba je naslovljena Zahvalimo njoj (prema dijelu Meštrovićeve poslanice napisane u povodu svečane posvete crkve Naše Gospe u Biskupiji kod Knina).

Gradska Loža (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Izložit će se 20 skulptura i reljefa u mramoru, drvu, gipsu i bronci te 10 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko-oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze, a ujedno dočaravaju Meštrovićeve iznimne kreativne dosege nanavedenu temu. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i kroz personificiranje uloge majke. U takva promišljanja uklapa svoje duhovno sazrijevanje koje interpretira u oblikovanju religijskih tema rođenja i smrti Isusove.

Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu i Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju.

Ova izložba realizira se u Zadru, gradu koji je prvi, u Narodnom listu 0d 28. lipnja 1899. god., informirao javnost o postojanju talentiranog dječaka Ivana Meštrovića Gabrilovića, gradu u kojemu je „rođen“ Meštrović umjetnik, a gdje su zadnji put viđena njegova djela u Galeriji umjetnina prije 37 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...