Do daljnjeg ništa od Firefoxa na iOS-u

Iako bi i korisnici i Mozilla voljeli vidjeti Firefox na iOS platformi, kad bi moglo doći do toga, ako ikad, ne može se reći. Problem je u Appleovom inzistiranju na tome da drugi web-preglednici za iOS moraju za pregledavanje weba koristiti Appleovu komponentu UIWebView, dok je Apple za svoj web-preglednik sačuvao napredniji JavaScript engine Nitro.

Posebnost Nitroa je u optimiziranom izvođenju JavaScripta, zbog čega isti ima bolje perfomanse od UIWebViewa pa je Safari brži u izvođenju JavaScripta (interaktivne web-stranice, igre i sl.) od recimo Chromea. Apple ne dopušta proizvođačima alternativnih web-preglednika pristup Nitrou, ali im ne dopušta ni korištenje vlastitih JavaScript enginea.

Mozilla, koja bi na iOS platformi htjela u Firefoxu koristiti svoj JavaScript engine, tj. JIT JavaScript kompajler IonMonkey, ne pristaje na tu ucjenu, a njezin je podpredsjednik izjavio da Firefoxa za iOS neće biti sve dok Apple malo ne olabavi sa svojim uvjetima za alternativne web-preglednike. S donekle sličnim problemima Mozilla se susreće i na Windowsima RT, u kojima je Microsoft onemogućio pristup Win32 API-ju za alternativne web-preglednike pa ni pod Windowsima RT ne mogu koristiti IonMonkey.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...