Državni vrh u Srbiji u stalnom zasjedanju zbog Kosova

Srbija se nalazi pod velikim pritiskom uoči novog kruga dijaloga s Prištinom, situacija je ocijenjena dramatičnom kao pred pregovore u Daytonu i Rambouilletu, a visoki dužnosnici potvrdili su medijima da je državni vrh odlučio biti u stalnom zasjedanju do 2. travnja, kad će se po osmi put u Bruxellesu sastati premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci.

‘Nalazimo se u dramatično teškom trenutku, kao pred pregovore u Daytonu i Rambouilletu. Državni vrh će biti u neprekidnom zasjedanju do pregovora’, rekao je nakon sastanka državnog vrha savjetnik srbijanskog predsjednika Marko Đurić.

On je objasnio da će sastav izaslanstva Srbije, koje će 2. travnja otići u Bruxelles biti određen i priopćen tek u ponedjeljak, nakon što je u četvrtak iz sjedišta EU-a i posredno iz Washingtona stigao poziv i vicepremijeru Aleksandru Vučiću da sudjeluje u novoj rundi pregovora koja bi, po mnogim ocjenama, mogla biti odlučujuća za travanjsko izvješće Europske komisije o napretku Srbije u eurointegracijskom procesu i određivanje datuma početka pregovora za pristupanje.

Nikolićev savjetnik, međutim, nije mogao potvrditi hoće li utorak 2. travnja s premijerom Ivicom Dačićem, koji vodi pregovore, u Bruxelles putovati i Vučić niti hoće li će on, kako se spekulira u medijima, zaista pozvati šefove diplomacije Njemačke i Velike Britanije da se pridruže pregovaračkom procesu, kao izaslanici zemalja koje ‘imaju veliki utjecaj na kreiranje politike Europske unije’.

Odluka o eventualnom Vučićevom uključenju u pregovore vjerojatno će biti objavljena 1. travnja.

Đurić je istaknuo da će ‘politička odgvornost biti podijeljena’ među svima koji sudjeluju u procesu odlučivanja o pregovorima s Prištinom, ocijenivši da će se i država i i građani suočiti sa teškim posljedicama, bez obzira kakav bude ishod pregovora u Bruxellesu.

Objašnjavajući što, zapravo, znače ‘teške posljedice’ i ‘dramatična situacija’, Đurić je rekao da je Srbija u dilemi jer bira između dva veoma teška puta.

‘Jedan put je prihvaćanje rješenja koja nisu idealna i koja su veoma teška za cijelu Srbiju, a drugi je put u kome mi, zbog toga što druga strana nije bila spremna na kompromis, nismo u poziciji prihvatiti ono o čemu se razgovara’, objasnio je savjetnik predsjednika Srbije i istaknuo kako ‘državni vrh ima puno povjerenje u one koji su do sada vodili ove razgovore’.

Ivica Dačić je u četvrtak, odgovarajući na zastupnička pitanja u parlamentu Srbije, istaknuo da je vicepremijer Aleksandar Vučić ‘i do sada sudjelovao u pregovorima i nijedna odluka nije donesena bez konzultacija’ s njim te da među njima dvojicom ‘postoji jedinstvo’ u vezi Kosova.

‘To znači da želimo riješiti problem Kosova, ne tako što ćemo ga predati. Želimo ga riješiti zato što smatramo da se time ne trebaju baviti buduće generacije. Odluke ćemo donijeti ili zajedno ili nikako, jer ovo nije nikakva osobna ili pojedinačna stvar, na ovisi samo naša osobna budućnost, već budućnost države, naroda i možda i budućih generacija’, rekao je premijer Srbije.

Beogradski mediji prenose i ocjenu slovenskog europarlamentarca i izvjestitelja Europskog parlamenta Jelka Kacina da dijalog nije u slijepoj ulici te je ‘uvjeren da će između Beograda i Prištine biti postignut povijesni dogovor’.

U prethodnih sedam krugova pregovora pod pokroviteljstvom EU-a premijeri Dačić i Thaci uspjeli su se usuglasiti o formiranju zajednice srpskih općina na Kosovu, ali ne o nadležnostima i ovlastima koje bi ta asocijacija imala jer Priština inzistira da zajednica bude pod kosovskim ustavno-zakonskim okvirom, dok Beograd traži i izvšne ovlasti.

U međuvremenu je iz izvora bliskih državnom vrhu Srbije neslužbeno priopćeno da je Beograd utvrdio ‘preciznu poziciju’ pred pregovore 2. travnja. Tako će, kako se neslužbeno navodi, Srbija u dijalogu s Prištinom inzistirati na pet najvažnijih izvršnih ovlasti i nadležnosti za buduću zajednicu srpskih općina: pravosuđu, policiji, prostornom planiranju, zdravstvu i obrazovanju.

U posljednjoj rundi razgovora, nakon koje je visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton obojicu premijera izvela pred kamere da priopće do koje su točke stigli, Thaci i Dačić istaknuli su da je ‘postignut izvjestan napredak, ali ne i dogovor’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...