Dugogodišnji novinari otkrili tajnu opstanka u poslu

U klubu Hrvatska sloga održana je tribina “Zadar – medijsko čudo, ili medijsko čudovište?” O novinarstvu danas, slobodi medija i kvaliteti izvještavanja, govorili su dugogodišnji zadarski novinari i urednici Nedjeljko Jusup i Ivica Marijačić. Uvodno izlaganje o moćnom utjecaju medija na psihu pojedinca i društvo u cijelosti održao je Marin Buovac.

Nedjeljko Jusup, osnivač i dugogodišnji urednik Zadarskog lista te predavač na kolegiju Komunikologija masovnih medija na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, na početku izlaganja istaknuo je da Udruga zaslužuje bolje prostorije uz primjedbu: “Hrvatska sloga skriva se u podrumima, dok je hrvatski jal u palačama”.

Posjetio je na bogatu povijest novinarstva u Zadru, gdje su izdane prve novine na hrvatskom jeziku – Kraljski Dalmatin.

– U vrijeme dok je bio glavni grad Dalmacije, u Zadru je izlazilo više od 40 novina, časopisa, bilo je 9 tiskara. Prisutan je bio bogat kulturno-društveni život koji se mogao mjeriti s onim u Beču ili Milanu, rekao je Jusup. Osvrnuo se i na vrijeme stagnacije medija u Zadru, kao i ponovni medijski boom nakon uspostave hrvatske države. Također, izrazio je žaljenje zbog privatizacije nacionalnog blaga – najstarije živuće hrvatske novine Narodnog lista.

Zbog sve manjeg interesa za tiskanim medijima, u nastojanjima da prežive na tržištu, pojedini mediji pretvaraju se, kako se moglo čuti, u medijska čudovišta lišena svakog profesionalnog, etičkog i moralnog kodeksa.

– Puno medija ogrezlo je u žutilu i senzacionalizmu. No, mediji koji odabiru put čudovišta, sigurno neće uspjeti. Opstat će jedino oni koji budu gajili ozbiljno, uravnoteženo i korektno izvještavanje, napomenuo je Jusup.Klub Hrvatska sloga

Ivica Marijačić, osnivač i urednik Hrvatskog  lista, konzervativnog političkog tjednika, istaknuo je prije svega manipulaciju određenih struktura s terminima desničar i ljevičar, osobito prilikom etiketiranja medija.

– Politika upravlja velikim i moćnim medijima. Posljedica je dehumanizacija društva. Podvaljuju nam se da postoje lijevi i desni. To su u biti derivati nekadašnje komunističke partije. Tako se samo potiče raskol. Nije važno koliko si ljevičar ili desničar nego koliko si human, koliko potičeš temeljne vrijednosti: ljubav, humanost i dobrotu, kazao je Marijačić.

Dodao je da podjednako treba humanizirati političare i medije. Uvjerio se, kako je priznao, da mediji neće promijeniti opći tijek povijesti ili opću političku klimu, ali svakako bi “trebali biti korektiv vlasti”.

Jedan od cjenjenijih zadarski novinara ukazao je na opasnosti globalizacije, privatizacije i multikorporativnog kapitalizma, koje prijete podjednako medijima i društvu.

– Novinarstvo je preslika svijeta u kojem živimo. Kad sam vidio što se događa u svijetu, pomislio sam da kod nas situacija i nije toliko loša. U slobodi novinarstva, kapitala, svega, nitko se ne pita što se događa s društvom. Razbijaju se tradicionalne vrijednosti, raste kriminal. Velika Britanija, kao simbol liberalne demokracije, danas ima 4 milijuna nadzornih kamera po ulicama i trgovima, ustvrdio je Marijačić.

Predavči su izrazili žaljenje zbog situacije u hrvatskom novinarstvu u kojem se “ljudi svakodnevno kljukaju s četiri teme: droga, krv, novac i seks”. Podjednako osuđuju potez premijera Zorana Milanovića koji je, kako je doznao Marijačić, “osobno nazvao ravnatelja HTV-a Gorana Radmana, jer se javna nacionalna kuća ogriješila o premijerovu viziju uređivanja”, nakon čega je, kako je poznato, uslijedila smjena troje urednika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...