Europska unija pooštrila sankcije Iranu: Još zamrznute imovine i zabrana ulazaka

Europska unija pooštrila je sankcije Iranu. Ministri vanjskih poslova EU-a danas su donijeli odluku da produžuju postojeće sankcije na još 12 mjeseci te dodaju neke nove “zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava”. Također su na popis osoba kojima se zabranjuju putovanja i zamrzavaju računi i imovina dodali nova imena.

Tako se na popisu osoba kojima je zabranjen ulaz u EU i kojima su zamrznuta imovina i računi u zemljama EU sada umjesto 78 nalazi 87 osoba, javlja Voice of Russia. Njihova imena trebala bi službeno biti objavljena sutra.

Podsjećamo, irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore, čija zemlja upravo predsjedava Europskom unijom, prošloga je mjeseca rekao da “ne možemo šutjeti suočeni s nasilnim pritiskom na neistomišljenike, kao ni na zatvaranja i ubijanja bez poštenoga suđenja”.

Skrenuo je pažnju i na diskriminaciju žena te pripadnika etničkih i vjerskih manjina, kao i na uznemiravanja i uhićenja boraca za ljudska prava, uključujući pravnike koji brane političke zatvorenike i njihove obitelji.

Sankcije zbog kršenja ljudskih prava odvojene su sankcija koje je međunarodna zajednica nametnula Iranu zbog programa obogaćivanja urana, javlja AFP.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...