Evo zašto se ne treba bojati starenja

Stiže nova generacija umirovljenika koja se povukla doduše s posla, ali ne i iz života.

Današnji umirovljenici nisu imalo zainteresirani da se potpuno deaktiviraju u svojim umirovljeničkim godinama: u prosjeku godišnje odlaze na tri putovanja, u boljoj su formi nego kad su bili zaposleni, vježbaju više nego kad su bili mladi te nerijetko uče nove vještine.

Rezultati su to ankete provedene među britanskim umirovljenicima koje pokazuje da se odnos prema toj fazi života promijenio posljednjih desetljeća. Ranije je mirovina bila samo faza između radno aktivnog dijela života te bolesti i smrti. Suvremena generacija umirovljenika želi aktivno provoditi svoju treću dob vjerujući da im je ostala dobra trećina života u kojoj mogu nadoknaditi propušteno ili uživati u aktivnostima za koje nisu imali vremena dok su bili zaposleni ili podizali djecu, piše Mail Online.

Britanski će umirovljenici, pokazuje anketa, godišnje otići na tri putovanja, redovito se bave pješačenjem, plivanjem i plesom. Gotovo polovica anketiranih izjavila je da danas radi stvari za koje nije bilo vremena u prošlosti, 29 posto ih se nada da će putovati svijetom, a 11 posto planira učiti strani jezik.

Nove generacije umirovljenika doista su mlade u srcu te ih čak 76 posto doživljava mirovinu kao početak a ne kao kraj.

Četiri od deset seniora tvrde da su kasne godine prilika da ponovno prožive svoju mladost te uživaju u interesima za koje zbog obiteljskih i poslovnih obaveza nisu imali vremena.

Jedna četvrtina starijih osoba volontira ili se bavi dobrotvornim radom, a drugi otkrivaju nove hobije poput kuhanja, fotografiranja, vrtlarstva i čitanja.

Prosječni umirovljenik ima četiri vrlo bliska prijatelja i provodi najmanje tri put tjedno na druženjima.

Istraživanje je pokazalo da 76 posto starijih ljudi pokušava biti fizički aktivno te da se brinu o svom zdravlju, 15 posto ih želi biti dobar primjer svojoj unučadi.

Trećina anketiranih osjeća se sretno što svoje interese dijeli s partnerom, a 37 posto ih je ponosno na svoj aktivan društveni život. Nešto manje od polovice umirovljenika kaže kako sada rade stvari za koje jednostavno nisu imali vremena dok su bili zaposleni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...