HDZ: Porez na nekretnine je zastrašujuće opasan

Što će donijeti najavljeno uvođenje Zakona o porezu na nekretnine? Može li on za Hrvatsku značiti gospodarski rast i treba li nam takav zakon u trenutku kada ekonomska situacija nikad nije bila lošija? O tim i ostalim pitanjima raspravljalo se na okruglom stolu pod nazivom Porez na nekretnine – “Pravda ili nepravda”?, koji je organizirala HDZ-ova Zaklada hrvatskog državnog zavjeta.

S istim zakonom u trenucima fiskalnog očaja prihode su probale povećati neke zemlje Europske unije poput Irske, Španjolske, Grčke, Portugala, Španjolske te Litva i Latvija, no učinci su bili loši, rekao je ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević. Dodao je kako bi isti učinak prema nekim istraživanjima bio i slučaju Hrvatske. “Uvođenje poreza dovodi do pada cijena i zaustavljanja tržišnih transakcija, što dovodi do pada osobne potrošnje. Pad osobne potrošnje dovodi do pada BDP-a. Drugim riječima, produbljivanje recesije”, istaknuo je Lovrinčević.

Sa stajališta prava također je niz otvorenih pitanja, od zemljišno – knjižnih odnosa, budući da postoji puno nekretnina koje nisu upisane u zemljišnim knjigama, pa do utvrđivanja tko je stvarni vlasnik nekretnina. “U konačnici se može dogoditi situacija da zbog nejasnih pravnih definicija unutar zakona, da se krene s nizom tužbi prema državi zbog poreznih rješenja”, smatra profesor s Pravnog fakulteta Nikola Mijatović.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević podsjetio je kako su hrvatski građani desetljećima ulagali u nekretnine, i tako štedjeli, što je, ističe, vrlo važna politička i ekonomska činjenica. “A i ako to zanemarimo u situaciji pada kupovne moći, inflacije i nezaposlenosti, raspravljati o ovom Zakonu je zastrašujuće opasno”, istaknuo je Milošević.

Zakon nema jasan okvir i nemoguće je utvrditi koriste li se nekretnine povremeno, dodao je Lovrinčević. “To je jednostavno nemoguće definirati zakonski striktno. Zato drugi sustavi izbjegavaju takvu vrstu pojmovlja. Ja razumijem što je zakonodavac htio, ali ovo nije način kako to možete izreći. Ovo je put koji je popločan dobrim namjerama, a na kraju završi kako završi”, zaključio je Lovrinčević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...