HDZ: Umjesto novih radnih mjesta Vlada nudi rad do 67 godina, to je novi udar na vojsku nezaposlenih

Odbor za gospodarstvo Hrvatske demokratske zajednice osvrnuo se još jednom na MMF-ovu sugestiju Vladi da se radni vijek produlji. “Umjesto novih radnih mjesta, Vlada nudi rad do 67 godina”, poručuju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Produljenjem radnog vijeka do navršenih 67 godina kukuriku Vlada će po preporuci MMF-a očito donijeti novu radnu strategiju “S posla na groblje” jer je očekivano trajanje života u Hrvatskoj kraće za oko 5 godina u odnosu na prosjek razvijenih europskih zemalja.

To je novi udar na vojsku od gotovo 380.000 nezaposlenih, na cijelu mladu populaciju, te znači još lošiji hrvatski demografski položaj. Polovina mladih u dobi do 35 godina je nezaposlena i ova odluka će za njih značiti još manje šanse za dobivanje posla, pa je izgledno da će ulaskom u EU obrazovana hrvatska mladost odlaziti prvo na burzu, a zatim u potrazi za poslom iseljavati u inozemstvo.

Za pojedina zanimanja previsoka je i postojeća granica od 65 godina. Mnogi koji rade teške fizičke poslove obično su u šezdesetima bitno narušenog zdravlja. Zakonsko tjeranje njih da rade sve do navršene 67 godine, zapravo velika prijevara koja se svodi na to da što kraće primaju mirovinu. Smatrajući umirovljenike isključivo troškom mirovinskog sustava krajnji cinizam je sugestija kako bi ljudi i sami trebali željeti raditi što dulje, jer će im mirovine ionako biti tako male da bi mogli biti i kruha gladni.

Znajući da se tvrtke pod izlikom slabe učinkovitosti, otpremninama i prijevremenim mirovinama “rješavaju” većine šezdesetogodišnjaka, potpuno je neprirodno stvarati društvo gdje djedovi i bake trebaju biti izravna konkurencija svojim unucima. Danas je radnik već zarobljenik posla – poslodavci uz visoku produktivnost, očekuju lojalnost, radne sate izvan propisanih, rad vikendom, rješavanje viška poslova doma, pa je jasan i opravdan stav građana da žele barem koju staračku godinu provesti u slobodi.

Pozivamo stoga Vladu da se ne upušta u donošenje ove odluke koja će još više produbiti krizu. Hrvatskoj u stabilnosti mirovinskog sustava neće pomoći produženje radnog vijeka, već investicije, gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Goran Soldo, mag.oec.

tajnik Nacionalnog odbora za gospodarstvo

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...