Hoće li Alenka Bratušek biti samo Janša s ljudskim licem?

Ugledni slovenski filozof i društveni teoretičar Slavoj Žižek (64) sumnja da će nova vlada Alenke Bratušek zaustaviti prosvjede protiv domaćih političkih elita, ponovo najavljene za kraj idućeg tjedna.

Žižek je u razgovoru za ljubljansko ‘Delo’ od petka rekao da veći potencijal za potrebne društvene i političke promjene vidi u uličnim prosvjedima po slovenskim gradovima zadnjih mjeseci, nego u sastavljanju nove vlade koju bi vodila Bratušek, nakon što je konzervativnoj vladi Janeza Janše izrečeno nepovjerenje. ‘Vrijednost prosvjeda je u odbacivanju oba pola slovenske politike’, rekao je Slavoj Žižek aludirajući na tradicionalne političke stranke desnice i ljevice, u razgovoru koji će u cjelosti biti objavljen u subotu, a čije glavne naglaske danas objavljuje vodeći slovenski dnevnik.

Žižek ulične prosvjede protiv etabliranih političkih klasa u Sloveniji vidi kao odraz sličnih pokreta u svijetu, nastalih zbog društvenih ‘antagonizama’ što ih izaziva globalni financijski kapitalizam. Žižek je bio jedan od duhovnih mentora pokreta ‘Occupy Wall Street’ u New Yorku 2011. godine. On smatra da su uvjeti koje za izlazak iz dužničke krize malim zemljama postavljaju međunarodne financijske ustanove ‘diktat’, što onda izaziva otpor zbog neispunjenih očekivanja ljudi.

Zato se Žižek zauzima za konstituiranje nove ljevice koja bi na to znala odgovoriti i podržava zahtjeve prosvjednika o novom demokratskom modelu s više neposrednog utjecaja na donošenje odluka. Današnje stranke ljevice ne znaju društveno nezadovoljstvo u zemljama pogođenim dužničkim i financijskim krizama pretočiti u ‘pozitivni program za društvene promjen’ pa je potrebna nova ljevica koja će to znati, ocjenjuje Žižek za ‘Delo’.

‘U tom kontekstu vidjet će se hoće li Alenka Bratušek biti samo Janez Janša s ljudskim licem ili nešto više’, rekao je Žižek.

On je vrlo kritičan prema modelu koji su međunarodne financijske ustanove primijenile za spašavanje prezadužene Grčke, a tvrdi da je način na koji se iz duboke dužničke i političke krize izvukao Island pokazuje kako se u teškim trenucima mogu donositi dobre strateške odluke.

Alenku Bratušek (43), čelnicu stranke Pozitivna Slovenija (PS) parlament je u srijedu izabrao za mandatarku nove vlade koju mora sastaviti u roku dva tjedna. Njen je najveći izazov rješavanje teške financijske situacije zbog zaduženosti države i loših kredita u slovenskom bankarskom sustavu, no Bratušek je naglasila da u Sloveniji neće biti ‘grčkog’ scenarija kojim je Slovence zbog rigoroznih mjera štednje plašio Janez Janša.

Bratušek namjerava nastaviti s fiskalnom stabilizacijom, ali takvom koja neće ograničavati gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta. Nada se da će četiri stranke koje bi ušle u njenu vladu moći naći zajednički program kojim bi preokrenuli izlazak iz krize.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...