Holy napala Vladu: Ima para za nogometne klubove i VIP Mercedese, a nema za zaštitu okoliša! Zmajlović: Nije istina!

Mirela Holy, saborska zastupnica SDP-a i bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića, žestoko je u Saboru napala Vladin prijedlog Zakona o zaštiti okoliša. “Vlada mora početi ispunjavati obećanja iz Plana 21”, kaže Holy, koja optužuje Vladu da je odustala od reforme zaštite okoliša.

“Od reforme neće biti ništa, ali će se i dalje svake godine trošiti 400 milijuna kuna za financiranje tko zna kakvih projekata u interesu političkih i drugih elita. Bit će para za trećerazredne nogometne klubove i za VIP Mercedes skrojen po dječačkim željama nekog nadobudnog političara”, oštro je Holy udarila i po vlastitoj stranci. “Politička obećanja i ne služe ničemu drugome nego da nikada ne budu ispunjena”, dodaje Holy.

Prijedlogu zakona Holy zamjera što u njemu piše da Vlada može, ali i ne mora, osnovati Nacionalnu parkovnu agenciju. Podsjeća da u Planu 21 nije stajalo da će agencija možda biti ustrojena, već da će je Vlada sigurno osnovati.

Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a, izjave Mirele Holy popratio je statusom na Facebooku koji glasi: “Mirela se upravo obrušava na Vladu najtežom artiljerijom”. Naknadno je dodao još i: “Granatiranje je poprilično neselektivno, kako vidim”, te “Čestice baruta naći će se na mnogim ‘nevinim’ rukama…”.

 

Zmajlović: Izjava Mirele Holy je zlonamjerna, licemjerna i netočna

Ministar zaštite okoliša i priroda Mihael Zmajlović reagirao je na izjave svoje prethodnice i SDP-ove saborske zastupnice Mirele Holy koja je tijekom saborske rasprave o prijedlogu Zakonu o zaštiti okoliša rekla da Vlada njime odustaje od reforme zaštite okoliša koja je najavljena u predizbornom Planu 21 Kukuriku koalicije.

“Ta izjava je zlonamjerna, licemjerna i, iznad svega, netočna. Jedinu motivaciju za takvu izjavu mogu naći u želji da se našteti Vladi, a sve ostalo ostavljam da građani zaključe sami”, rekao je Zmajlović, obrazloživši kako će ovaj Zakon pomoći u reformi zaštite okoliša.

“U ovom prijedlogu je predviđeno unapređenje upravljanja zaštićenim područjima. Ono što je evidentno da više od 11 godina nad nacionalnim parkovima i parkovima prirode nije provođen upravni nadzor. Ustanovljeno je da se novac trošio nezakonito i nepropisno. Iz toga proizlazi nužnost da se upravljanje zaštićenim područjima unaprijedi. U Zakonu je to nedvojbeno navedeno. Nakon usvajanja Zakona u Saboru Vlada će posebnom uredbom osnovati tijelo koje će upravljati zaštićenim područjima, ali tek kada se izradi stručna analiza koja je pri kraju”, kaže ministar zaštite okoliša i prirode.

Iako je više puta ponovio kako tvrdnje Mirele Holy nisu točne, Zmajlović neće tražiti bilo kakve sankcija za svoju prethodnicu. “Svatko odgovara za svoje izjave, a ovdje se radi o nečemu što ne stoji. Dakle, ovaj Zakon u potpunosti je u skladu s Planom 21 i s obećanjima koje smo dali građanima. Meni kao ministru je jedini cilj da unaprijedim upravljanje zaštićenim područjima i da očuvamo ovo nacionalno bogatstvo koje imamo”, zaključio je Zmajlović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...