“HR projekt” – “Outside EU” u HNK Zadar

Odbrojavanje do 27. Muzičkog biennala Zagreb, kako najavljuju organizatori, Hrvatsko društvo skladatelja, već je započelo.

Glavna programska odrednica ove u nas i u regiji zasigurno najznačajnije manifestacije koja slavi suvremenu glazbenu umjetnost ove godine je EU – INSIDE / OUTSIDE. To je tema koja donosi pregršt pitanja što će ih pred publiku postaviti izvedbe djela, kako klasika suvremene glazbe, tako i novih djela iskusnih i mladih skladatelja, ne nudeći pri tom rješenja, već potičući osobno promišljanje teme . (MBZ)

Dio programa EU – INSIDE/OUTSIDE ovogodišnjeg MBZ-a pretpremijerno će se izvesti u Zadru u Svečanoj dvorani Sveučilišta u utorak 26. ožujka s početkom u 20 sati.

Bit će to program OUTSIDE EU kroz koji će HR PROJEKT predstaviti djela skladatelja Davorina Kempfa, Branka Lazarina, Ante Knešaureka, Ivane Stefanović, Gerarda Gerulewicza, Williama Albrighta i Georga Crumba.

HR PROJEKT Zadranima je već dobro poznata inicijativa koja je svoj, kratki ali uspješni put, započela upravo prvim koncertom održanim u Zadru 2010. godine. Osnovna ideja začetnice i voditeljice projekta, pijanistice i profesorice na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Katarine Krpan, bila je poticanje studenata Akademije na što češće izvođenje suvremene, glazbe. Inicijativa je krenula sa pijanističke, no ubrzo se proširila i na druge instrumentalne, vokalne i vokalno-instrumentalne razine. Danas tako HR PROJEKT prakticira četiri razine djelovanja; SUVREMENA DJELA ZA KLAVIR (skladatelji do 50 godina starosti, praizvedbe, poznata i manje poznata djela za glasovir), SUVREMENA DJELA (skladatelji do 50 godina starosti, praizvedbe, poznata i manje poznata instrumentalna i vokalna djela), CODE: NEW – STUDENTI ZA STUDENTE (studenti raznih odsjeka Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu sviraju djela svojih kolega s 1. odsjeka), ANTOLOGIJSKA DJELA (skladatelji stariji od 50 godina, ciklusi, sonate, antologijska djela) i HRVATSKA KOMORNA GLAZBA.

Dva tjedna prije izvedbe na Muzičkom biennalu Zagreb Zadrani će moći uživati u interpretacijama darovitih studenata Muzičke akademije u Zagrebu. To su Ana Lucić (klavir), Ana Ratkajec (flauta), Marta Bratković (violina), Marko Ivić (klavir), Marko Malivuk Jovanović (saksofon) i Sanja Vrsalović (klavir). Na zadarskom koncertu bodrit će ih i voditeljica HR PROJEKTA Katarina Krpan kao i ravnatelj Muzičkog biennala Zagreb, hrvatski skladatelj i profesor na Odsjeku za kompoziciju i teoriju glazbe MA u Zagrebu, Krešimir Seletković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...