Hrvatski obrtnici i poduzetnici o Vladinim mjerama: Država je najveći lihvar hrvatskih obrtnika!

Udruženje Hrvatskih obrtnika i poduzetnika objavilo je danas priopćenje vezano za kamate na dugovanje. Priopćenje koje potpisuje predsjednik tog Udruženja Zoran Žic prenosimo u cijelosti.
Država iako je smanjila kamate na dugovanje hrvatskih obrtnika s 15 na 12 posto i dalje je najveći “lihvar” po pitanju kamata na dugovanje. Obrtnici koji su se zbog gospodarske krize i nedovoljnog zalaganja Vlade našli u financijskim problemima, na svoje dugovanje koje je najčešće nastalo zbog nemogućnosti plaćanja doprinosa za mirovinski i zdravstveno osiguranje kao i PDV-a, plaćaju godišnju kamatu državi 12 posto što je veliko opterećenje za njihovo poslovanje i  izlazak iz dužničkog ropstva.
Uz visoke kamate obrtnicima poslovanje uvelike otežava i blokada poslovnog računa, jer ukoliko im je račun blokiran sva sredstva koja pristignu na račun, a koja su stvorena poslovanjem, ne mogu se dalje koristiti kao obrtna sredstva nego sve odlazi pod ovrhu.  Smatramo da bi se obrtnici u tom slučaju morali hitno zaštiti, potrebno je donijeti dopunu ovršnog zakona u kojem bi se obrtniku, kao i radnicima omogućilo da im 1/3 prihoda odlazi na ovrhu, a 2/3 sredstava ostaje za daljnje poslovanje.
Odnosno da se obrtniku koji je pod ovrhom od svake uplate na poslovni račun 1/3 uzme za ovrhu, a 2/3 ostave kao obrtna sredstva za daljnje poslovanje.
Pozdravljamo prijedlog predsjednika Ive Josipovića za što se intenzivno zalaže i Udruga Franak o  uvođenju osobnog bankrota, i koji je uputio poziv bankama da najsiromašnijim građanima oproste dio duga, kao i da država ne kreće na ovrhe za dugove do 5.000 kuna. Financijski i gospodarski paketi koje nude resorna ministarstva do sada nisu pokazala značajan efekt u smjeru izlaska iz gospodarske krize. Njihove projekte možemo usporediti na način “kao da vas automobil na cesti udari i teže ozljedi, a ekipa iz hitne pomoći vam nudi preparate za ten i njegu kose”.
 Kako bi se zaustavilo zatvaranje obrta i povećanje nezaposlenih, pozivamo Vladu da razmisli o ovim prijedlozima.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...