Hrvatski vojnici povučeni su s Golana zbog incidenata, a ne zbog tekstova u New York Timesu

Svi saborski klubovi podržali su jučer odluku o povlačenju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga iz UN-ove mirovne misije na Golanskoj visoravni. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra istaknula da je povlačenje hrvatskih vojnika bilo dobro izvedeno, ali je i otkrila prave razloge povlačenja hrvatskih vojnika.

“Cjelokupna organizacija je trajala 12 dana i kao što vam je poznato, 18. su se sretno vratili u Republiku Hrvatsku, svih 97. “Tijekom mjeseca veljače dogodilo se devet ozbiljnih incidenata u području odgovornosti austrijske bojne, a jednako tako su se tijekom veljače dogodila i tri incidenta u području odgovornosti satnije Hrvatske vojske. Naši vojnici u tom trenutku bili su izloženi oduzimanju oružja i nakon toga je donesena odluka o povlačenju”, istaknula je Tafra.

To ujedno znači da premijer Zoran Milanović, koji je tvrdio da je do povlačenja došlo zbog natpisa u medijima o trgovini oružjem između Hrvatske i Sirije, nije bio u pravu. Podsjetimo, na sjednici Vlade 28. veljače on je rekao:

“Zadnjih dana pojavili su se, u najuglednijim svjetskim novinama, članci koje koliko god da ih demantiramo, ne možemo nikada demantirati… Stavimo na vagu troškove, vanjskopolitičku i vojnu korist da šaljemo naše vojnike tamo odakle se mogu vratiti živi, zdravi i puno iskusniji nego što su otišli. Ova misija već dugo nije takva, a sada su se pojavili rizici kojima ne možemo uopće upravljati”, rekao je premijer.

U trenutku kada je to izjavio, piše Obris, tri slučaja razoružavanja hrvatskih vojnika na Golanu već su se dogodila, što znači da incidenti nisu krenuli niti su bili potaknuti isključivo natpisima u New York Timesu.

Tafra je na jučerašnjoj sjednici opovrgnula i nagađanja da je povlačenje vojnika bilo potaknuto financijskim problemima. “Što se mirovnih misija tiče, novac nije razlog”, kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...