I Milanović želi prijevremene izbore?

Da se u SDP-u ozbiljno razmatra mogućnost raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora, Globusu je potvrdilo nekoliko uglednih članova Kukuriku-koalicije, ali i oporbe, te više utjecajnih ljudi iz kruga predsjednika Josipovića, navodi tjednik Globus.

SDP razmišlja o raspisivanju prijevremenih izbora nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ovu informaciju Globusu su potvrdila dva SDP-ova saborska zastupnika i nekoliko članova užeg vodstva HNS-a. Isto tako, ideja o prijevremenim izborima stigla je i do HDZ-a, ali i do Laburista pa čak i do kruga bliskog predsjedniku Ivi Josipoviću. Svi oni kažu da su načuli takva ‘SDP-ova razmišljanja’.

Prema Globusovim informacijama, priča o novim izborima pukla je nakon što su nedavno u javnost iscurila dva mejla HNS-a u kojima središnjica te stranke obavještava, u SDP-u bi rekli poziva, svoje članove da se jave na natječaje za radna mjesta u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu kulture kojima rukovode HNS-ovi ministri. Nije dugo trebalo da se stvori dojam o još jednom skandalu HNS-a koji, eto, opet namješta zaposlenja svojim članovima i simpatizerima.

U Josipovićevom krugu, navodi Globus, ističu kako je do njih došla informacija da bi ti prijevremeni izbori bili godinu dana, zajedno s redovitim izborima za Europski parlament.

‘Milanović misli da bi time dobio novi mandat od četiri godine i priliku da zapravo krene ispočetka. Ne vjerujem da će predsjednik samo zbog tih uvjeta pristati na nove izbore. Ali ako se gospodarstvo nastavi urušavati, ili ako, ne daj Bože, dođe do velikih prosvjeda ili uličnih nereda, tada predsjednik neće puno dvojiti oko novih izbora’, kazao je Globusu jedan od Josipovićevih suradnika.

Iz političkih krugova bliskima SDP-u po tko zna koji put zakotrljala se priča o tome kako HNS svojim skandalima uništava povjerenje građana u vladajuću koaliciju. Neki SDP-ovci tvrde da je to bila kap koja je prelila čašu.

U HNS-u pak tvrde da SDP te mejlove koristi samo kao izgovor za ono što već dugo priprema – ići na nove izbore bez HNS-a.

Od samog dolaska na vlast traje sukob na relaciji SDP – HNS. Meta SDP-ovih negodovanja najčešće je bio bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kojem se na teret stavlja¬lo sve – od nepotizma do nesposobnosti da pokrene investicijski ciklus, navodi Globus.

SDP-ovu nenaklonjenost prema koalicijskom partneru dodatno je pum¬pao pad HNS-ova rejtinga koji se još ljetos sveo na nekoliko postotaka. ‘Pa oni imaju tri posto, a drže sve u zemlji’, pjenili su se u SDP-u, navodi Globus.

Nakon pravomoćne presude mađarskog suda, Čačićeva odlaska iz Vlade i konačnog koncentriranja moći i utjecaja u Kabinetu ministra financija, očekivalo se da bi sada trebali stati sukobi dvaju partnera.

Ali nisu. Prvo je HNS u studenom iznenadnim priopćenjem objavio kako je protiv Linićeva prijedloga poreza na nekretnine. Zatim su ‘Narodnjaci’ prošlog mjeseca objavili kako su i protiv Linićeva prijedloga ograničavanja minusa na tekućim računima.

U HNS-u navodno drže kako bi se odlukom o prijevremenim izborima javnosti poručile dvije stvari. Prvo, da ova Vlada nije uspjela, a drugo da SDP smatra da nije u stanju voditi zemlju te da želi u oporbu. Osim toga, ističu kako SDP samostalnim izlaskom na izbore ne bi bio u stanju osvojiti 65 zastupničkih mjesta, koliko ih trenutno ima, već 50-55. Istodobno, Laburistički maksimum iznosi 10-12 zastupnika. Uz pomoć manjina bi nekako mogli sklepati Vladu koja bi bila nestabilna.

Prema Globusu Laburisti su otvoreni za suradnju s Milanovićem, iako ističu kako njihova stranka ne želi biti ničiji rezervni igrač s klupe.

Premda je Milanović više puta Lesarovu stranku ocijenio populističkom i nespremnom baviti se ozbiljnom politikom, navodno šef SDP-a o prijevremenim izborima razmišlja zbog mogućeg jačanja HDZ-a na krilima desničarenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...