I zadarski muzeji sudjelovali u “Danu muzejske solidarnosti”

Nakon više od 120 godina postojanja, u Bosni i Hercegovini su se sustavno stale zatvarati kultne kulturne institucije čije je postojanje od presudne važnosti za narode BiH, pogotovo, po tom pitanju, u tako kompleksnoj zemlji. Osim Zemaljskog muzeja, čije je zatvaranje prelilo čašu, još je šest drugih državnih institucija u krizi, među njima Umjetnička galerija BIH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH te Historijski muzej BiH.

Ovo nije prvi apel. Već je bilo domaćih inicijativa, te pojedinačnih apela intelektualaca iz susjednih zemalja, međutim, prvi je koji je ovo pitanje podigao na svjetsku razinu, a Zemaljski muzej istaknuo kao simbol žrtve politizacije kulture i kulturne baštine koja se lomi preko leđa naroda i njegovog kulturnog identiteta.

Povodom zatvaranja kulturnih institucija u BiH, osobito 125 godina starog Zemaljskog Muzeja, tim intelektualaca udruženih u grupi pod imenom Cultureshutdown odlučio je djelovati pozvajući muzeje i druge ustanove kulture diljem svijeta da označavanjem i simboličnim „križanjem“ jednog ili više svojih izložaka žutom trakom s otisnutim karakterističnim logom obilježe 04.30.2013. – DAN MUZEJSKE SOLIDARNOSTI. Tako je u nekoliko dana preko dvjesto muzeja i drugih kulturnih institucija iz četrdeset zemalja diljem četiri kontinenta odlučilo sudjelovati u ovoj akciji.

U Hrvatskoj je inicijativa grupe Cultureshutdown, s voditeljicom Azrom Akšamijom, povjesničarkom arhitekture i profesoricom na MIT-u u Bostonu, dočekana širom otvrenih ruku te se preko 50 kulturnih ustanova od Dubrovnika do Vinkovaca solidariziralo „križanjem“ svojih eksponata i širenjem svijesti o ovom problemu. Među brojnim ustanovama iz Hrvatske, kao što su Muzeji grada Dubrovnika, Arheološki muzeji u Puli i Zagrebu, Etnološki muzej iz Splita, Muzej za umjetnost i obrt, te niz drugih muzeja, iz Zadra su sudjelovale tri kulturne institucije, Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla i Narodni muzej. Osim solidarizacije, ideja ove akcije je i usko povezivanje svih uključenih ustanova kao i otkrivanje pravog stanja i statusa kulturnih institucija diljem svijeta pogođenih globalnom financijskom krizom. Nažalost, nevolja ne dolazi sama, pa je tako i financijska kriza popraćena krizom morala i etike, kao i krizom identiteta, što nije slučaj rezerviran samo za Bosnu i Hercegovinu. Sudjelovanjem u ovom projektu, empatijom, solidarizacijom i širenjem svijesti na sebi svojstven način, kulturne ustanove cijelog svijeta apeliraju na borbu protiv politizacije i manipulacije kulturom te na političko, pravno i ekonomsko rješenje za dobrobit muzeja i kulturnih institucija.

Svi „prekriženi“ eksponati bit će izloženi u periodu od 04.03. do 04.04.2013. u galeriji slika na službenoj stranici Cultureshutdown.net s tendencijom da ovaj projekt u budućnosti preraste iz virtualne u pravu izložbu fotografija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...