266. poglavar Katoličke crkve je Jorge Mario Bergoglio – Franjo I.

Nakon nešto više od dva sata iščekivanja niz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli suknuo je bijeli dim! Kršćanski svijet ima novog papu.

Izbor novog pape pozdravilo je na tisuće vjernika koji su unatoč lošem vremenu satima iščekivali rezultate četvrtog glasovanja. Uspješno okončanje ovogodišnjih konklava popraćeno je i tradicionalnom zvonjavom s bazilike. Očekuje se da će uskoro francuski kardinal-dekan Jean-Louis na latinskom jeziku pročitati ime novoga pape.

Kardinali su izabrali novog papu, 266. po redu poglavara katoličke crkve. Iz dimnjaka Sikstinske kapele bijeli dim je pušten u 19:06 sati. Novi papa izabran je u trećem krugu glasanja.

Za novog papu izabran je Jorge Mario Bergoglio. “Imamo papu”, objavio je kardinal protođakon Jean Louis Tauran, dodavši da je novi papa odlučio uzeti ime Franjo I.

Papa Franjo I

Braćo i sestre dobra večer, prve su riječi koje je novi papa uputio vjernicima.

U svojoj poruci naglasio je važnost bratstva i ljubavi.

Molimo za sve nas, za čitav svijet, da sav svijet bude jedno veliko bratstvo. Prije nego biskup blagoslovi puk, molim vas da vi molite gospodina da podari blagoslov vašem biskupu. Izmolimo u tišini ovu vašu molitvu za mene, kazao je papa.

Cijeli Trg sv. Petra i okolne ulice ispunjene su vjernicima. Procjenjuje se da je papu došlo pozdraviti 200 do 300 tisuća ljudi.

Novog papu biralo je 115 kardinala. Novi je papa izabran dvotrećinskom većinom glasova. Puštanje bijelog dima znači da je papa kojeg su izabrali prihvatio tu odgovornost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...