Institucije nemaju pojma o dozvoli za branje šparoga i visibaba

Berači šparoga i visibaba, uznemireni viješću da ih više neće po šumama moći brati bez posebne dozvole, teško će moći dobiti informaciju kako potrebnu dozvolu nabaviti.

Novinar Globusa pokušao je doći do informacije o izdavanju dozvola te je prva postaja bila zagrebačka uprava Hrvatskih šuma. Tamo su ih pak uputili u direkciju. U direkciji im pak daju treći broj telefona, i to onaj Šumarije Zagreb.

Službenica u Šumariji im pak daje broj telefona direkcije, onaj isti koji su u koraku ranije okrenuli. ‘Zvao sam malo prije pa su me uputili na vas’, odgovara novinar službenici u Šumariji koja ga nakon toga ipak pristaje spojiti sa zamjenikom upravitelja. ‘Nemamo nikakve upute, ni za branje šparoga, ni za kestene, ni gljive… Ništa!’ odgovara i poručuje da zovu u Split s obzirom na to da žele brati na području Dalmacije.

Na splitski broj Hrvatskih šuma nitko se ne javlja. U senjskoj ispostavi uključuje se faks. U Delnicama kažu, zovite Rijeku. U Rijeci kažu kako se na privatnom posjedu može brati bez dozvole, a u državnim šumama? To ne znaju, čekaju da jave iz Delnica i pošalju tiskanice.

Na pitanje, može li do tada brati šparoge bez dozvole koju mu nitko ne može izdati, službenica kaže da ne zna. ‘Nazovite za koji dan opet. I mi smo u čudu. Ljudi zovu i pitaju. Što da vam kažem?’ zaključila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...