Iran ima plan B za atomsku bombu

Iran ima plan B za svoj atomski program, pokazuju fotografije snimljene ranije ovog mjeseca, na kojima se vidi aktivnost u tvornici s proizvodnim kapacitetima za plutonij. Britanski Daily Telegraph izvještava o misterioznoj tvornici Arak, u koju je međunarodnim inspektorima već godinu i pol zabranjen ulazak.

Inspektorio IAEA (Međunarodne atomske agencije) još od kolovoza 2011. godine pokušavaju posjetiti tvornicu Arak, udaljeno oko 200 kilometara od iranskog glavnog grada Teherana, zbog sumnji da se koristi u svrhe proizvodnje atomskog oružja. Iranske vlasti su im zabranile pristup velikom dijelu tvornice, te su odbile o njoj dati bilo kakve informacije, no nedavno snimljene fotografije svjedoče o velikoj aktivnosti u Araku.

Atomski stručnjaci smatraju kako se u toj tvornici radi na proizvodnji plutonija, što predstavlja iranski plan B za atomsku bombu, s obzirom da se radi i na obogaćivanju uranija. Iran inzistira da je njegov nuklearni program miroljubiv te se razvija zbog energetskih razloga, a izrada atomske bombe im nije cilj. S druge strane, zapadne sile i Izrael su duboko zabrinute mogućnošću da Iran napravi nuklearno oružje, zbog čega se ovih dana održava nova runda pregovora u Kazahstanu oko iranskog nuklearnog programa.

Fotografije koje je objavio Daily Telegrah svjedoče o tome da iranski nuklearni program ide naprijed punom parom, pa i u doslovnom smislu s obzirom na bijele plinove koje ispušta tvornica Arak, što pokazuje njenu redovitu aktivnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...