Izbor novog Pape očekuje se do kraja tjedna, dim iz Sikstinske kapele u 17.20 sati

Stigao je i taj dan. 115 kardinala danas ulazi u konklave. Prema najavama, trebale bi trajati samo četiri dana što znači da bismo do kraja tjedna trebali dobiti nasljednika Benedikta XVI., 266. poglavara Katoličke crkve.

U 10 sati je zakazana misa za kardinale. Nakon toga će potpuno izolirani od ostatka svijeta, dvotrećinskom većinom birati novog Papu.

 

Dim iz Sikstinske kapele u 17.20 sati

U konklave kardinali ulaze danas iza 16 sati i glasovat će samo jednom. Gledanje dima iznad Sikstinske kapele zakazano je već za 17.20 sati, a bude li bijeli – značit će da su kardinali nasljednika Benedikta XVI. izabrali “od prve”. Bude li crn, izolacija se nastavlja. Od srijede će se glasovati dva puta ujutro i dva puta poslijepodne.

Novi poglavar Katoličke crkve morat će se suočiti s mnogim izazovima i unutarnjim skandalima. Mediji već danima nagađaju o favoritima. Među njima su milanski nadbiskup Angelo Scola, predvodnik najjače frakcije talijanskih kardinala, ali i Peter Turkson iz Ghane, koji također visoko kotira.

“Misija Crkve jest da stalno iznova objavljuje, čak i čovjeku koji je potpuno sljubljen s novim milenijem, da mu stalno ponavlja da je patnja našega Gospodina središte nade”, kazao je tijekom nedjeljne mise u Rimu nadbiskup Scola.

“Čekamo da krene simfonija novoga nasljednika sv. Petra”, rekao je Turkson.

Osim njih dvojice, favoriti su i Brazilac Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paola, Kanađanin Marc Ouellet te bostonski nadbiskup Sean Patrick O’Malley.

 

Nadbiskup Timothy Dolan izjavio da se taj koji misli da bi on mogao biti novi Papa “očito napušio marihuane”

Za zabavu je pak ovih dana u Rimu zadužen newyorški nadbiskup Timothy Dolan, kojeg u stopu prate deseci američkih novinara, dok Vatikan okreće očima na njegovu tešku borbu s talijanskim jezikom.

“Ovdje sam uvijek doma, danas smo svi Rimljani”, uz smijeh će Dolan odgovarajući na pitanje kako se nakon New Yorka osjeća u glavnom talijanskom gradu.

Iako se, zbog nevjerojatne medijske pozornosti čak i njegovo ime spominjalo u kontekstu novoga Pape, on je sam izjavio da se taj koji misli da bi on mogao biti novi Papa “očito napušio marihuane”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...