Izmjene Zakona o PDV-u novi je udarac na obrtnike

‘Izmjene Zakona o PDV-u, prema kojima će obrtnici od početka 2014. godine biti obvezni obračunavati PDV po izdanim računima, umjesto kao do sada, po naplaćenim računima, nanijet će velike probleme i štete obrtnicima i dovesti u pitanje njihovu likvidnost’, stav je Hrvatske obrtničke komore.

‘Obrtnici obveznici poreza na dohodak uglavnom su mikro poduzetnici, ujedno i zadnji u lancu plaćanja. U Hrvatskoj, gdje vlada velika financijska nedisciplina, to znači da mnogi obrtnici imaju veliki broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove.

Po ovom prijedlogu Zakona o PDV-u, nakon 1. siječnja 2014. godine, na sve te nenaplaćene račune koje su skupljali godinama, a koji su dosegli visoke iznose, morat će državi platiti PDV. Pitanje je hoće li ikad naplatiti svoja potraživanja, jer su im dužnici prezaduženi, u stečaju, dok su postupci prisilne naplate za obrtnike preskupi, dugotrajni i neizvjesni.

Ovaj potez Vlade RH predstavlja dodatni udarac na obrtnike i dovest će do zatvaranja velikog broja obrta. Valja istaknuti i da prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU. Ujedno, ovakav zakon suprotan je načelu ‘think small first’, priopćili su iz Hrvatske obrtničke komore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...