Kafkina “Preobrazba” zaslužila pljesak zadarske publike

U HNK Zadar prikazana je “Preobrazba” Franza Kafke, predstava koja je premijerno izvedena na Sceni 55 HNK Split u ožujku 2012. godine.

Groteskna priča o mladom trgovačkom putniku koji živi u tipičnoj disfunkcionalnoj obitelji današnjice prikazana je na humorističan i zabavan način. Sin pred kojim je svijetla budućnost, utabana očevim stopama, ali i teret preuzimanja hranitelja obitelji, slama se pod pritiskom očekivanja i surovog, dehumaniziranog korporativnog svijeta.

Glavni lik jedno jutro budi se preobražen u kukca. Gregor Samsa šutke promatra bezuspješne pokušaje ostalih likova da ga iskoriste kao mogući izvor profita. Na kraju progovara otkrivajući bol i razočaranje, zaključujući da bi bilo daleko humanije da su ga odbacili, kad ga već nisu mogli prihvatiti.

Ulogu Gregora Samse tumačio je mladi glumac Nikša Arčanin, a u ostalim su ulogama Nikola Ivošević, Tajana Jovanović, Andrea Mladinić, Nenad Srdelić i Vicko Bilandžić. U autorskom timu su i scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, skladatelj scenske glazbe Gordan Tudor te suradnica za scenski pokret Maja Marjančić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...