Kako izbjeći nevjeru u braku

Nevjera uvijek ima učinak požara – dolazi nekontrolirano, nepredvidivo i najčešće uništava brak. Ali, mora li baš uvijek biti tako ili je preljub prilika da se postave temelji za bolji brak? Nije pitanje hoće li vas s vremena na vrijeme privući neka osoba ili će vaš partner poželjeti biti s drugom osobom, nego je ključno kako ćete se sa svojom (i tuđom) nevjerom nositi.

Vjernost je izgovoreno i neizgovoreno pravilo većine brakova, osnovni zavjet na početku braka. Vjernost je stalno obećanje, nju zahtijeva kultura braka.

Ipak, malo koji supružnik ne strahuje od nevjere, i to s dobrim razlogom. Mnogi su se brakovi raspali zbog preljuba. Nevjera uvijek, čini se, ima učinak požara – dolazi nekontrolirano i nepredvidivo i često uništava brak. Ali mora li baš uvijek pita se američka bračna savjetnica i odvjetnica Laurie Israel u članku na Huffington Postu?

‘Kad sam počela raditi na brakorazvodnim parnicama s klijentima, nevjera je često bila faktor kondenzacije koja ih dovela u moj ured. Moj je pristup bio pokušaj da normaliziram njihovu situaciju. Nazivala bih to tehnikom: ‘u braku ste, niste mrtvi’, objašnjava Israel.

To bi značilo da je nevjera, u mislima ili u stvarnosti, pitanje koje vjerojatno utječe na sve brakove. Oženjeni parovi morati prihvatiti tu istinu, a ne pretvarati se da problem ne postoji. Nije pitanje hoće li vas s vremena na vrijeme privući neka osoba, nego kako ćete se s time nositi.

Osoba koja vas je privukla obično baca svjetlo na ono što vam nedostaje u braku, a najčešći je problem nedostatak komunikacije između partnera a ne, kako volimo misliti, seksa.

Vojska znanstvenika istražuje što ljude čini sretnima, a jedna od teorija je i koncept ‘hedonističke prilagodbe’ koja objašnjava zašto nam više nije privlačno ono što smo jednom dobili ili osvojili. Naime, mi se lako prilagođavamo užitku koji više za nas nije jako ugodan. To je razlog zašto razdoblje nakon medenog mjeseca obično traje samo oko dvije godine.

Što bračni parovi čine kada su partneri suočeni s ovom stvarnošću? Neki odlutaju iz braka kako bi ponovno doživjeli ‘onaj osjećaj’? Nažalost, ‘onaj osjećaj’ s početka također nestaje zbog hedonističke prilagodbe. Tako ste često na početku: morate raditi na odnosu koji je nesavršen.

Druga pogreška koju čine oni koji su ušli u preljub ili bili žrtve u tom trokutu je da zaključuju kako je njihov brak gotov. Upravo suprotno, preljub je često prilika da se probudite io šansa da problemu date drugi okvir. Postoji jedno rješenje ili lijek za nezdrav brak, a to je uvijek iskrenost. Evo nekoliko načina da izbjegnete nevjeru u braku, ili – ako se trokut već dogodio – postavite temelje za oporavak.

 

1. Budite iskreni u braku.

Problemi u braku ne nastaju zato jer supružnici imaju različite poglede. Brakovi pate kada partneri nisu iskreni na sve male načine od koji je većina nema veze sa seksom nego sa stavovima i malim odlukama u svakodnevnom životu. Primjerice, uobičajeno je da se slažete sa željama svog supruga ne izražavajući svoj stavove Međutim, budući da svi želimo izbjegavati sukobe, ljutit ćemo se na našeg partnera obično u tišini. Kada se o tim malim ili većim iritacijama raspravlja, često ćete zaključiti da je bijes izazvan sasvim nevinim nesporazumom.

 

2. Nemojte misliti da su male dnevne čarke beznačajne.

Zapamtite, najčešće su upravo te male razmirice one koje ugrožavaju brak. Mala razmirica se lako pretvara u veliku svađu. Pokušajte pitati supružnika vrlo mirno i nevino što mu ONA ili ON znači. Možda ćete biti vrlo iznenađeni odgovorom. Kad raspravu potaknete bez pretpostavki, naići ćete najčešće na istinitost. A to je pravi emocionalni afrodizijak.

 

3. Nemojte varati niti se samozavaravati.

Glavni problem u nevjeri nije to što ste u krevetu ili mislima s drugom osobom, nego u obmani. Većina nevjerna se događa bez znanja drugog supružnika. To zahtijeva razradu isprika, laganje u lice svom bračnom drugu. Laž, konstantu laž u kojoj živite.

 

4. Privukla vas je druga osoba? Priznajte.

Što bi se dogodilo da supružnik kojeg je privukla neka druga osoba kaže to svom partneru? Što bi se dogodilo da to prizna partneru prije početka fizičke ili emocionalne veze? To bi možda moglo donijeti element istine u braku.

 

5. Razgovarajte o tome sa svojim supružnikom.

Ako to učinite, mogli biste otvoriti karte i uvidjeti što oboje čine nezadovoljnima u braku. Možda ćete krenuti prema boljem ponovnom upoznavanju. Preljub se može nastaviti, ali ako je temeljno pravilo da nema zavaravanja onda će preljub imati puno manje potencijalne energije. A budući da ne postoji varka, drugi supružnik se neće osjećati kao žrtva.

 

6. Nemojte misliti da je opraštanje rješenje.

Mnogi tekstovi savjetuju da supružnik kojem je bila nanesena nepravda mora oprostiti i prijeći preko svojih rana, jer navodno samo tako brak može ponovno funkcionirati i imati šansu za ozdravljenje. No, pojmovi oprost i krivica nisu produktivni u rješavanju posljedica nevjere, jer se ne bave korijenom problema. Problem leži u paru, a par je interakcija. Nije samo jedna strana stvorila problem, oboje ga imaju. Stoga, oboje se morate truditi želite li da vam brak postane bolji. Strogi režim istinitosti u svakoj interakciji najbolji je put za ozdravljenje braka.

Razmišljanje o nevjeri je vrlo ljudsko stanje. Pokušajte brak liječiti istinom. Nije samo bitna iskrenost o vašim seksualnim željama, nego i u svim malim stvarima. A ako je nekad i bilo nevjere, razgovarajte o tome iskreno. Osoba koja je ušla u preljub trebala bi biti vrlo eksplicitna u prepričavanju svojih misli i emocija i tijekom nevjere i nakon preljuba. Istina je ono što je važno, a optužbama nema mjesta u tom procesu. Istina liječi, piše Huffington Post.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...