Kako pobijediti depresiju ponedjeljkom ujutro?

Ako vam početak radnog tjedna izaziva osjećaje tjeskobe, tuge ili pak stresa, možda i vi patite od depresije koju uzrokuje jedan od najomraženijih dana u tjednu – ponedjeljak.

Uz pomoć Alexandera Kjerulfa, međunarodnog autora i govornika o sreći i zadovoljstvu, Rite Friedman, životne trenerice za karijeru, Ryana Kahna, autora knjige ‘Hired! The Guide for the Recent Grad’ te Sare Sutton Fell, izvršne direktorice i osnivačice FlexJobsa i Deborah Shane, istaknute govornice, spisateljice te savjetnica za medije i marketing, Forbes je sastavio popis od 11 ključnih elemenata uz pomoću kojih ćete jednom zauvijek pobijediti depresiju koja nastupa dolaskom ponedjeljka i novog radnog tjedna.

 

1. Prepoznajte problem

‘Prva stvar koju morate učiniti je zapitati se što nije uredu, ako gotovo svakog tjedna osjećate depresiju pred ponedjeljak, to nije nešto čemu se treba smijati ili pak se samo naučiti živjeti s tim. Upravo je pojava toga bluesa ponedjeljkom jedan je od značajnih znakova da ste nezadovoljni na poslu te da morate nešto poduzeti po pitanju toga – ili popraviti situaciju, naviknuti se ili pak potražiti drugi posao’, navodi Alexander Kjerulf.

Sutton Fell sugerira sastavljanje popisa stvari na poslu koje vam kvare raspoloženje. ‘Možda je to negativno nastrojen kolega na poslu ili pak sastanak sa šefom koji je zakazan za ponedjeljak ujutro ili pak imate osjećaj da vam posao više ne predstavlja izazove, a možda je uzrok sve to navedeno. I svakom slučaju, pojašnjavajući točan problem koji vas muči može znatno doprinijeti pronalaženju rješenja i poboljšanju situacije’, kaže Sara Sutton Fell.

Kjerulf kaže da ako samo povremeno osjećate taj blues ponedjeljkom, možete napraviti nešto što će razveseliti i vas i vaše kolege na inače uvijek sumoran ponedjeljak.

 

2. U petak se pripremite za ponedjeljak

‘Ponedjeljci mogu biti dodatno stresni ako znate da vas čeka nagomilan posao od prethodnog tjedna’, kaže Kahn. Kako bi vam ponedjeljak bio što lakši, a anksioznost što manja, najteže zadatke obavite u petak, tako će i sam početak idućeg radnog tjedna biti lakši, savjetuje Kahn.

Ako vas ipak ponedjeljkom čekaju neki teži zadaci i obaveze, obavite ih odmah u ponedjeljak ujutro, i to što ranije, kako bi vam ostatak dana bio što lakši. ‘Obavite taj neugodan telefonski poziv, riješite problem koji se upravo pojavio i odmah ćete se bolje osjećati’, kaže Shine te dodaje kako je vrlo važno imati dobar raspored za predstojeći radni tjedan. Raspored složite, ako stignete već u petak, tako će obavljanje zadataka biti znatno manje stresno i lakše.

 

3. Napravite popis stvari zbog kojih ste uzbuđeni

‘Obično radni tjedan koji je pred nama promatramo tako da razmišljamo o svim teškim stvarima koje nas očekuju. Prestanite to raditi i kako biste si olakšali u nedjelju navečer napravite listu od tri stvari kojima se veselite na poslu idućeg tjedna. To vas može dovesti u i više nego pozitivno raspoloženje. Ukoliko se ne možete sjetiti ni tri stvari kojima se radujete, možda je vrijeme za drastične promjene’, kaže Kjerulf.

 

4. Tijekom vikenda se isključite

U slučaju da je to moguće, tijekom vikenda izbjegavajte provjeravanje službenog e-maila i govorne pošte, posebice ako na te poruke ionako nećete odgovarati do ponedjeljka. ‘Može biti primamljivo znati unaprijed što vas čeka idući tjedan na poslu, no povlačenjem točno određene granice između posla i privatnog života, može u znatnoj mjeri pomoći zadržati stvari pod kontrolom. Kada napustite ured u petak, uredske probleme ostavite iza sebe i uživajte u slobodnom vremenu. Povratak na posao ponedjeljkom može biti posebno deprimirajući ako dopustite da vas zamara i u privatno vrijeme, pa onda ni nemate osjećaj slobodnog vikenda’, kaže Rita Friedman.

 

5. Dobro se naspavajte i ustanite ranije

Nedjeljom navečer odite na spavanje malo ranije i dobro se naspavajte, tako ćete se ujutro osjećati odmorno. ‘Ako odspavate samo nekoliko sati, bit će vam se teško probuditi ujutro i izaći iz kuće te otići bilo gdje, posebice na posao’, kaže Rita Frideman.

Iako se možda čini beznačajnim, no ako se u ponedjeljak ujutro probudite 15-30 minuta ranije, povratak na posao će vam biti lakši. ‘Ako malo više vremena ostavite za sebe, nećete imati osjećaj zarobljenosti i nedostatka vremena. Odvajajući vrijeme za zdrav doručak, malo vježbanja ili odlazak sa psom u šetnju može pomoći da se osjećate bolje ostatak dana’, kaže Friedman.

 

6. Dotjerajte se

‘Dotjerajte se, lijepo se obucite, spremite se tako da budete pozitivni i pomognete drugima da budu pozitivni. Budite vi ta energija koja će navesti i druge da se osjećaju bolje. Pokažite svoj duh i karizmu u najboljem svjetlu. Kahn pak savjetuje da upravo taj ‘omraženi ponedjeljak’ iskoristite kao dan kada ćete odjenuti svoju omiljenu odjevnu kombinaciju. Prema njegovim riječima, upravo to će vam pomoći da si podignete samopouzdanje, a tome će i pridonijeti komplimenti kolega u uredu. Suton Fell ističe činjenicu da kada izgledate dobro, dobro se i osjećate. ‘Kada se dobro osjećate u vlastitoj koži, već ste dobili pola bitke s lošim osjećajem koji prevladava ponedjeljkom ujutro.

 

7. Budite pozitivni

‘Radni tjedan započnite stavom zahvalnosti. Odvojite malo vremena kako biste prepoznali i cijenili ono što volite na svom poslu’, kaže Kahn i dodaje kako to vrijeme treba odvojiti prije samog dolaska na posao. ‘Kako biste si podignuli raspoloženje, putem do posla slušajte svoju omiljenu pjesmu. Kada stignete u ured, dajte sve od sebe i ne budite ona osoba koja stalno prigovara. Nezadovoljstvo i mrzovoljnost zadržite za sebe, a jednako tako, nemojte se obazirati na tuđe prigovaranje. Stvaranje ili pridonošenje kulturi prigovaranja nije dobar način da si popravite raspoloženje.’

 

Ako ste u mogućnosti da bude izvor pozitivnosti na radnom mjestu, ne samo da ćete učiniti radni dan ugodnijim, također ćete stvoriti i bolje radno okruženje za one oko sebe, Kahn zaključuje.

 

8. Usrećite nekog drugog

Obećajte sami sebi da ćete, čim dođete u ponedjeljak na posao, učiniti nešto lijepo za nekog drugoga. ‘Činjenje lijepih stvari za druge ljude može podići raspoloženje, a u ovome slučaju moglo bi se popraviti i raspoloženje cijeloga ureda’, navodi Sutton Fell.

 

‘Možete kolegi na poslu dati kompliment, ili učiniti lijepu gestu kupcu, pomoći strancu na ulici ili pronaći neki drugi način kojim ćete uljepšati dan i ljudima oko sebe’, kaže Kjerulf.

 

9. Olakšajte si raspored ponedjeljkom

Ponedjeljak je obično vrlo natrpan dan u uredu, a dobra strategija je svoj plan za ponedjeljak držati što jednostavnijim. ‘Kada unaprijed dogovarate sastanke, dogovorite ih za utorak ili srijedu. To će pomoći da ponedjeljak bude, nakon vikenda, znatno podnošljiviji’, savjetuje Kahn.

 

Umjesto da najteže i najkompleksnije zadatke rješavate ponedjeljkom ujutro, to vrijeme radije posvetite manje zahtjevnim, rutinskim zadacima. To će vam pomoći da se naviknete na radni tjedan i osjećati će se spremnijima za teže zadatke. Međutim, ako imate previše praznog hoda te besposleno sjedite, tada ćete teško izbjeći depresiju ponedjeljkom.

 

10. Zabavite se na poslu

Ponedjeljkom ujutro napravite nešto lijepo i zabavno za sebe i kolege u uredu. ‘Možete donijeti voće na posao, tako će si svi uzeti manju pauzu, porazgovarati i raspoloženje će se odmah podignuti na višu razinu’, kaže Kahn.

 

Sutton Fell savjetuje pak kako je pauza, posebice ponedjeljkom, odlično vrijeme da s prijateljem ili kolegom odete na ručak ili na kavu. ‘Dogovorite sastanka u ponedjeljak kojemu ćete se veseliti, a samim time i cijeli dan će biti podnošljiviji.’

 

11. Napravite plan aktivnosti nakon posla

Ponedjeljak ne bi trebao biti dan tijekom kojega ćete samo gledati na sat i razmišljati kako preživjeti do kraja radnog vremena, već u tom danu treba biti i nešto čemu ćete se veseliti. ‘Ako od ponedjeljka napravite dan kada se nakon posla nalazite s prijateljima, kuhate omiljenu večeru, uživate u kokicama i filmu ili gledate omiljenu seriju, taj dan će postati manje omražen te ćete ga percipirati kao jedan od boljih u tjednu’, kaže Friedman.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...