Kakvom prehranom se jača imunitet i mršavi?

Ugledni liječnik i nutricionist dr. Joel Fuhrman vjeruje da je pronašao formulu režima prehrane koji podupire prirodnu obranu tijela te tvrdi kako se prakticiranjem jednostavne dijete može znatno poboljšati imunitet i spriječiti viroze i prehlade.

Povratak čizama i debelih jakni može značiti samo jednu stvar – sezona kihanja i šmrcanja je pred nama. Iako znamo da zdrava prehrana pomaže našem imunološkom sustavu, nemilosrdno smo bombardirani različitim zdravstvenih porukama, no ugledni liječnik i nutricionist dr. Joel Fuhrman vjeruje da je pronašao formulu režima prehrane koji podupire prirodnu obranu tijela. Također tvrdi da ćete se od te dijete osjećati tako dobro da ćete poželjeti nove prehrambene navike uklopiti u svakodnevni život, piše Daily Mail.

Ne samo da će takav plan povećati vaše šanse da se ne razbolite, nego će i pojačati vašu obranu protiv puno ozbiljnijih bolesti, uključujući i karcinom. Istodobno, novi režim prehrane mogao bi vam pomoći da smršavite.

Ključ je, prema riječima dr. Fuhrmana, u mikronutrijentima kojima su bogate neke vrste povrća i voća. Kad se mikronutrijenti (krovni termin za vitamine i minerale od vitalnog značaja za tijelo koje je potrebno uzimati samo u malim količinama) unose u određenim kombinacijama, igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Ugledni liječnik vjeruje da smo zbog loših prehrambenih navika ostavili svoje tijelo da se samo bori protiv virusa i bakterija, što rezultira čestim prehladama i sve većim rizikom od bolesti poput raka.

Ako nemamo jak imunološki sustav, blage infekcije nosimo tjednima koje se tada pretvaraju u bronhitis ili upalu sinusa. No, s jakim imunološkim sustavom, trebali biste biti gotovo potpuno otporni na prehlade i gripe, a čak i ako primijetite blage simptome, trebali biste ste se vratiti u normalu u roku od 24 sata.

Za žalosnu razinu našeg prirodnog imuniteta krivi prerađenu hranu, bogatu mastima, šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, te slab unos voća i povrća. ‘U modernoj prehrani nedostaje stotine važnih spojeva važnih za jačanje imuniteta a koji se nalaze u biljkama,’ objašnjava. ‘To nas čini vrlo ranjivima na viruse, infekcije i bolesti.’ Kombinacija mikronutrijenta daleko je učinkovitije od bilo kojeg pojedinačnog agenta’, kaže. Dr. Fuhrman je i izračunao prehrambene vrijednosti za većinu namirnica bogatih mikronutrijenatima koje su nam na raspolaganju, te stvorio jedinstven, ali jednostavan plan prehrane.

Standardni problem naše prehrambene piramide leži u tome što se najveći dio naše prehrane sastoji od ugljikohidrata: uživamo u tjestenini, riži, krumpiru i kruhu. Nasuprot tome, prehrambena piramida za super-imunitet temelji se na povrću. Dr. Fuhrman preporučuje da najmanja dva obroka dnevno trebaju sadržavati zeleno povrće. Polovicu povrća treba jesti sirovo kako se važni sastojci ne bi izgubili kuhanjem. Sljedeća najvažnija skupina hrane je voće (treba pojesti šest komada dnevno), te orašasti plodovi i mahunarke bogate proteinima.

Istraživanja pokazuju da su spojevi kojih ima u orašastim plodovima i sjemenkama, bobičastom voću i šipku moćni zaštitnici, te da su u kombinaciji sa zelenim povrćem, gljivama i lukom, gorivo za samozaštitu organizma.

Idealni obrok prema dijeti dr. Fuhrmana sadrži zeleno povrće, luk, gljive, grah, sjemenke, te bobičasto voće. Ugljikohidrati trebaju u prehrani igrati manju ulogu nego povrće, a poželjno je odabirati integralne žitarice, grah, grašak, kukuruz, ječam, zob, kvinoju i bundevu.

Meso, ribu, jaja i mliječne proizvode treba jesti samo u umjerenim količinama. Iako kaže da je idealna prehrana vegetarijanska, dr. Fuhrman vjeruje kod proizvoda životinjskog porijekla treba odabirati proizvode najbolje kvalitete (meso stoke koja se hranila travom, divlju ribu, organski uzgojenu perad i jaja.

Slatkiše, kolače i kekse hranu smatra opasnom jer rafinirani sastojci djeluju protiv imuniteta. Najbolji saveznici u jačanju imuniteta su kelj, prokulice, potočarka, špinat, radič, kupus, karfiol, zelena salata, zelene i crvene paprike, poriluk, jagode, gljive, rajčiće, šipak, mrkva, maline, naranče i crno grožđe.

 

Pravila dijete za jačanje imuniteta

Svaki dan na vašem bi se stolu trebalo naći:

1. Velika salata koja se sastoji od zelene salate i drugog zelenila, sirovog povrća i rajčica. Potrudite se da ručak i večera uključuju veliku salatu ili kuhano zeleno povrće (dodajte gljive i luk).

2. Pojedite jednu porciju graha ili mahunarki, po mogućnosti kao varivo.

3. Dnevno pojedite najmanje tri komada svježeg voća (osobito bobičastog voća, šipka, šljiva, naranči).

4. Jedite orašaste plodove i sjemenke.

5. Proizvode životinjskog porijekla držite na minimumu, te izbjegavajte mesne prerađevine te roštilj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...