Kerry pozvao Egipat na sporazum s MMF-om

Egipćani moraju zajedničkim snagama vratiti poslovno povjerenje i provesti reforme da bi dobili kredit Međunarodnoga monetarnog fonda i time potaknuli oslabljeno gospodarstvo, izjavio je američki državni tajnik John Kerry tijekom posjeta Kairu.

Dodao je kako posvađana egipatska vlada i oporba moraju stvoriti osjećaj političke i ekonomske održivosti, dajući tvrtkama povjerenje i stvarajući uvjete za međunarodnu pomoć. Također je istaknuo i postizanje jedinstva u vezi s pitanjem ljudskih prava, slobode govora i vjerske tolerancije.

Sporazum s MMF-om, za koji je uvjet završetak političkoga kaosa koji traje od izbora predsjednika Muhameda Morsija, omogućio bi i znatnu američku pomoć, rekao je Kerry te pozvao Egipat na gospodarski oporavak i sporazum s MMF-om.

Kerry je stigao u Kairo, posljednju etapu svoje prve inozemne turneje otkako je imenovan za državnog tajnika, s namjerom da pritisne sve strane kako bi došle do osnovnog dogovora o smjeru Egipta uoči parlamentarnih izbora koji počinju idućeg mjeseca.

Od velike važnosti je sposobnost Egipta da poduzme potrebne reforme kako bi se kvalificirao za zajam MMF-a od 4,8 milijardi dolara. Koraci bi mogli uključivati povećanje prikupljanja poreza i smanjivanje subvencija za energiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...