Kim Jong-Un pozvao vojsku na totalni rat!

Sjeverna Koreja objavila je u petak da se povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom te da prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja, nekoliko sati pošto Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo nove sankcije protiv Pjongjanga. Kim Jong-un danas je posjetio sjevernokorejske trupe ukopane uz granicu s Južnom Koreju uz otok Yeonpyeong i pozvao ih da budu spremni za ‘uništenje neprijatelja’.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u jeku jačanja tenzija na Korejskom poluotoku poručio je svojim vojnicima da se pripreme za ‘totalni rat’, javljaju svjetski mediji.

A službena korejska novinska agencija objavila je kako Sjeverna Koreja ‘poništava sve sporazume o nenapadanju između Sjeverne i Južne Koreje’.

Glavni sporazum o nenapadanju potpisan je 1991. Obvezivao je dvije zemlje da mirno riješe razmirice i izbjegavaju nasumične vojne sukobe.

Pjongjang je također objavio da zatvara glavni pogranični prolaz Panmunjom u demilitariziranoj zoni i prekida vezu crvenim telefonom između Sjevera i Juga koja je uvedena još 1971, kako bi se olakšala komunikacija pripadnika vlasti u vrijeme izrazitih napetosti između dviju zemalja.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je u četvrtak oštrije financijske restrikcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na treći nuklearni pokus koji je ta zemlja izvela. Rezolucija, koju je predložio SAD, a jednoglasno je prihvatilo 15 članica Vijeća, ishod je trotjednih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je 12. veljače Pjongjang izveo nuklearni pokus.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, kazao je da je rezolucijom poslana ‘nedvosmislena poruka Sjevernoj Koreji da međunarodna zajednica neće tolerirati njezino nastojanje da razvije nuklearni arsenal’.

Rezolucija bi trebala onemogućiti pokušaje Pjongjanga da izvozi i uvozi robu zabranjenu sankcijama UN-a. U rezoluciji se, među ostalim, navodi neka luksuzna roba koju komunistička elita Sjeverne Koreje ne smije uvoziti, poput jahti, sportskih i luksuznih automobila i određeni nakit. Do sada je bilo prepušteno pojedinačnim zemljama da odluče o tomu koju će robu tretirati kao luksuznu.

Nekoliko sati prije glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a Sjeverna Koreja optužila je SAD da želi pokrenuti atomski rat i zaprijetila Washingtonu ‘preventivnim’ nuklearnim udarom, a njezin vođa Kim Jong-un u međuvremenu je posjetio vojnike na prvoj liniji razdvajanja dviju zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...