Kina potvrdila novog premijera: Najavio veću socijalnu osjetljivost nauštrb usporavanja gospodarskog rasta

Li Keqiang imenovan je novim kineskim premijerom.

Na čelo druge ekonomije svijeta imenovao ga Svekineski nacionalni kongres gdje je dobio čak 2.940 glasova. Troje zastupnika bilo je protiv, a šest suzdržano. Mandat traje pet godina, ali se očekuje da će, kao i njegov prethodnik, na čelnom mjestu izdržati dva mandata, javlja BBC.

Dan ranije na mjesto predsjednika izabran je Xi Jinpin te je tako završena tranzicija vlasti. U subotu će biti imenovani pomoćnici premjera i savjetnici.

Od nove se vlasti očekuju reforme, a glavni zadatak novoga premijera, koji ima doktorat iz ekonomije i tečno govori engleski, trebao bi biti zaokret na području gospodarstva koje u Kini još uvijek snažno ovisi o državnim infrastrukturnim projektima, jačanje domaće potrošnje te povećanje standarda života siromašnog dijela stanovnika koji nije ni osjetio gospodarski uzlet te zemlje.

57-godišnji Li to je i istaknuo u govoru pred kongresom rekavši da neće inzistirati na gospodarskom rastu pod svaku cijenu te istaknuo da bi se on mogao čak usporiti nauštrb socijalnih programa i poboljšanja kvalitete života Kineza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...