Kineski brod ‘izbačen’ iz hrvatskih voda

Hrvatske pomorske vlasti u posljednjim su satima petka iz našeg teritorijalnog mora “izbacile” kineski brod “Yuan Hai” koji je, ploveći od Trsta prema Rusiji, iz međunarodnih voda ničim izazvan uplovio dvije nautičke milje u hrvatski dio Jadrana zapadno od Dugog otoka.

Brod za prijevoz sipkih tereta i kontejnera, nosivosti 44.593 tone, zbog nepoznatih je razloga smanjio brzinu plovidbe, a potom i skrenuo sa svojeg očekivanog kursa. Nakon što su djelatnici Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci upitali posadu broda imaju li problema s pogonom ili neki drugi razlog za naglu promjenu smjera, dobili su negativan odgovor, pa je “Yuan Hai” morao napustiti hrvatsko teritorijalno more jer nije dobio dozvolu za uplovljavanje.

Brod koji plovi pod panamskom zastavom cijelu je subotu plovio u uskom krugu u međunarodnim vodama Jadrana, ali ne prema Otrantskim vratima, nego na pozicijama jugozapadno od Kornata. Budući da se s broda više nisu oglašavali prema našim ili talijanskim nadležnim službama, nije poznato imaju li pomorci doista teškoća s brodom ili je nešto drugo uzrok neuobičajenom odstupanju od plovidbenog kursa. “Yuan Hai” upravo je u Trstu promijenio vlasnika i ime, a možda i posadu, jer je donedavnom “Valbellom” upravljala njemačka kompanija “Rickmers Reederei”.

Brod izgrađen 1998. godine u poljskom Szczecinu čest je gost i u hrvatskim lukama, posebice u riječkoj, ali se tijekom posljednjih 12 mjeseci čak pet puta našao u inspektorskoj “mreži” zbog različitih tehničkih i kadrovskih nedostataka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...