Kiša u Dalmaciju donijela afrički pustinjski pijesak, temperaturne razlike u Hrvatskoj čak 30 stupnjeva Celzijevih

Sredozemna ciklona Roman vratila je zimu u velik dio Hrvatske. Vremenske prilike u unutrašnjosti zemlje više dolikuju siječnju nego samom kraju ožujka. Snijeg i temperature zraka ispod 0°C bilježe se u većini nizina unutrašnjosti, a u planinskim područjima temperature padaju i ispod -10°C! U Lici osim snijega ima i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom što stvara opasnu poledicu.

Jutros je najviše snijega izmjereno na Zavižanu, a sljedeća 24 sata vjerojatno će se doseći novi apsolutni rekord visine snijega od početka mjerenja. Prisjetimo se, prije samo četiri dan oboren je rekord kada je izmjereno 322 cm snijega čime je srušen dotadašnji rekord iz 1984. godine.

Jutros je 108 cm snijega izmjereno u Begovu Razdolju, a 43 cm na Sljemenu. U gradovima nizinskog dijela zemlje jutros je bilo 2 do 8 cm snijega, no visina snježnoj pokrivača mjestimično će do srijede porasti za više od 15 cm!

Zima se nije samo vratila u kopneni dio zemlje već i na sjeverni Jadran. Tamo su temperature tijekom ponedjeljka od 0 do 6°C. Osim kiše, u mnogim predjelima je bilo susnježice i solike, a iznad 300 metara nadmorske visine i snijega.

Najveće temperaturne razlike zabilježene su u Dalmaciji. Upravo se nad Dalmacijom sudaraju topla i hladna zračna masa pa su zabilježene vrlo velike temperaturne razlike. U Kninu je temperatura zraka cijelog jutra bila 2°C, a u Makarskoj čak 18°C. Granica topline i hladnoće je u srednjoj Dalmaciji, oko Šibenika. Usporedimo li jutros najhladniji Zavižan s -12°C i najtopliju Makarsku s 18°C, dolazimo do nevjerojatne temperaturne razlike od 30°C. Spomenimo da je jutros na obalnom području Crne Gore izmjereno toplih 22°C.

Kako javlja Crometeo.hr, u Dalmaciji pada kiša koja sadrži pustinjski pijesak sa sjevera Afrike. Ovakva pojava događa se uvijek kada se nad srednjim Sredozemljem nalazi duboka i prostrana ciklona. Njen centar nalazi se nad Ligurskim morem, a njen južni dio nad sjevernom Afrikom. Snažni zapadni i jugozapadni ciklonalni vjetrovi dižu velike količine pijeska i prašine s područja Tunisa, Libije i Egipta, a zatim taj zrak u vrlo izraženom jugoistočnom visinskom strujanju prelazi preko Sredozemnog mora gdje se obogati vlagom pa u Dalmaciji, ali i Crnoj Gori, Albaniji i jugu Italije pada kiša koja sadrži pustinjski pijesak.

Šibensko područje, osim što je granica topline i hladnoće, ujutro je bilo i granica bure i juga. Južnije od Šibenika puše umjereno do jako jugo. Najjače jugo puhalo je jutros na otoku Visu gdje su zabilježeni udari do 116km/h. Sjevernije od Šibenika puše jaka do olujna bura koja podno Velebita ima orkanske udare do 140km/h. Najjači udari bure od čak 150km/h zabilježen je na krčkom mostu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...