Knez: “Dođite, Azeri, s 25 milijuna eura, sve vas častim ručkom!”

Pozdravljam Azerbajdžance, Ruse, Japance, Kineze! Sve koji žele doći i investirati u Biograd. Plaćam ručak gradskim novcem za svakoga tko dođe, samo da otvore barem jedno radno mjesto!

Tako je u svojem prepoznatljivom stilu komentirao gradonačelnik Biograda Ivan Knez informaciju da se tijekom susreta hrvatskog i azerbajdžanskog predsjednika Ive Josipovića i Ilhama Alijeva u ponedjeljak u Zagrebu razgovaralo o mogućnosti ulaganja azerbajdžanskih investitora u gradnju medicinsko-rehabilitacijskog centra pokraj Biograda.

Riječ je o projektu izgradnje suvremenog centra za lječilišni turizam koji je prije nekoliko godina uvršten u katalog 30 razvojnih projekata RH od regionalne važnosti. Kompletna izgradnja lječilišnog i turističkog dijela projekta vrijedna je oko 25 milijuna eura. Centar bi bio smješten na zemljištu u neposrednoj blizini Ortopedske bolnice, a otvorio bi između 120 i 150 novih radnih mjesta.

Ne znam kada će doći predstavnici investitora iz Azerbajdžana u Biograd. Grad je sa svoje strane obavio sve preduvjete da se takva investicija realizira. Istodobno, na drugom kraju grada pripremamo uvjete za projekt izgradnje privatnog doma za starije osobe s oko 800 kreveta. Ako oba projekta prođu Biograd će za koju godinu postati najveći dalmatinski centar za medicinsku rehabilitaciju, kaže gradonačelnik.

 

Nikad čuli za ulagače

Za investitore iz Azerbajdžana nisu čuli ni u ZADRA-i, Razvojnoj agenciji Zadarske županije, koja, uz stručnu pomoć Ministarstva regionalnog razvitka i novoosnovane Agencije za investicije i konkurentnost, priprema projekt izgradnje medicinsko-rehabilitacijskog centra u Biogradu za povlačenje nepovratnih novčanih sredstava iz strukturnih fondova.

Projekt je podijeljen u dvije faze, objašnjava nam ravnateljica ZADRA-e Sanja Peričić.

Prva faza uključuje oko 6000 četvornih metara vanjskog i isto toliko unutrašnjeg prostora, te 28.000 četvornih metara okoliša, uključujući otvorene i zatvorene bazene itd. Vrijednost prve faze je oko 15 milijuna eura i zaposlila bi između 50 i 70 ljudi. Ovu prvu fazu pripremamo za fondove u drugoj polovini 2014. 

Druga faza projekta podrazumijeva izgradnju smještajnih kapaciteta površine od 12.000 do 18.000 kvadrata s oko 500 postelja neposredno uz medicinsko-rehabilitacijski centar, te rekonstrukciju postojeće zgrade bolnice. Druga faza projekta vrijedna je između 8 i 10 milijuna eura, a financirala bi se po modelu javno-privatnog partnerstva. Naravno, moguće je da i prvu i drugu fazu u potpunosti financira privatni kapital − kaže ravnateljica Peričić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...