Kod Kistanja pretučeni pravoslavni bogoslovi: “Napali su ih bejzbolskim palicama zbog nacionalne mržnje”

Screenshot
Tamni način

U nedjelju oko 13 sati kod Kistanja, na cesti prema manastiru Krka, više mlađih osoba iz Kistanja verbalno je, a zatim i fizički napalo osam pravoslavnih bogoslova.

Šest bogoslova je u napadu ozlijeđeno, a jedan je zadobio teže ozljede. Policija je privela napadače.

Radilo se o verbalnom i fizičkom sukobu. Napadnuto je osam bogoslova, učenika pravoslavne škole u manastiru Krka. Počinitelji su maloljetnici s područja Kistanja. Kriminalističko istraživanje je u tijeku, kaže ze HRT načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve povodom napada na bogoslove na svojim stranicama je objavila priopćenje koje objavljujemo u cijelosti.

U nedjelju u popodnevnim satima u Kistanjama se desio nemili događaj u kojem su od strane mještana Kistanja – Janjevaca fizički napadnuti đaci Bogoslovije ‘Sveta Tri Jerarha’ u manastiru Krki. U svoje slobodno vrijeme đaci bogoslovije su se uputili prema selu Kistanju, a iz suprotnog smjera je naišlo auto koje je išlo pravo na njih. Đaci su se uspjeli izmaknuti, a iz auta su se čuli povici uvredljivog sadržaja i prijetnje. Potom se spomenuto auto udaljilo u pravcu manastira Krke, da bi se zatim poslije desetak minuta vratilo iz pravca manastira i prepriječilo put prema Kistanjama.

Potom su iz auta izašla četiri mladića starosti oko petnaest godina. Opet prijeteći i uvredljivo uzvikujući da naši đaci ne mogu i da neće doći danas do Kistanja. Prijetili su bogoslovima da će pozvati svoje starije drugove. Tako je i bilo. Iz pravca naselja Janjevo došli su momci starosti oko dvadeset i pet godina s bejzbol palicama i metalnim šipkama, te su fizički nasrnuli na đake naše bogoslovije.

Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom izbjeći sukob, međutim jedan od napadača je bejzbol palicom udario učenika bogoslovije M.S. po licu i nanio mu teže tjelesne povrede, zbog čega je hospitaliziran u hitnoj pomoći u Šibeniku.

Nakon toga, izbila je opća tuča u kojoj je osam đaka bogoslovije zadobilo lakše tjelesne povrede.

Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje ovaj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan. Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena sigurnost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo vjerska i nacionalna mržnja. Najiskrenije se nadamo da će nadležne državne institucije Republike Hrvatske počinitelje ovoga nemilog zlodjela privesti pravdi i adekvatno kazniti. Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki križ i stradanje, ali se kao pravoslavni kršćani moramo moliti Bogu za počinitelje ovoga zlog djela koji Hrvatsku ne vodi prema Europi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati