Kod Kistanja pretučeni pravoslavni bogoslovi: “Napali su ih bejzbolskim palicama zbog nacionalne mržnje”

U nedjelju oko 13 sati kod Kistanja, na cesti prema manastiru Krka, više mlađih osoba iz Kistanja verbalno je, a zatim i fizički napalo osam pravoslavnih bogoslova.

Šest bogoslova je u napadu ozlijeđeno, a jedan je zadobio teže ozljede. Policija je privela napadače.

Radilo se o verbalnom i fizičkom sukobu. Napadnuto je osam bogoslova, učenika pravoslavne škole u manastiru Krka. Počinitelji su maloljetnici s područja Kistanja. Kriminalističko istraživanje je u tijeku, kaže ze HRT načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve povodom napada na bogoslove na svojim stranicama je objavila priopćenje koje objavljujemo u cijelosti.

U nedjelju u popodnevnim satima u Kistanjama se desio nemili događaj u kojem su od strane mještana Kistanja – Janjevaca fizički napadnuti đaci Bogoslovije ‘Sveta Tri Jerarha’ u manastiru Krki. U svoje slobodno vrijeme đaci bogoslovije su se uputili prema selu Kistanju, a iz suprotnog smjera je naišlo auto koje je išlo pravo na njih. Đaci su se uspjeli izmaknuti, a iz auta su se čuli povici uvredljivog sadržaja i prijetnje. Potom se spomenuto auto udaljilo u pravcu manastira Krke, da bi se zatim poslije desetak minuta vratilo iz pravca manastira i prepriječilo put prema Kistanjama.

Potom su iz auta izašla četiri mladića starosti oko petnaest godina. Opet prijeteći i uvredljivo uzvikujući da naši đaci ne mogu i da neće doći danas do Kistanja. Prijetili su bogoslovima da će pozvati svoje starije drugove. Tako je i bilo. Iz pravca naselja Janjevo došli su momci starosti oko dvadeset i pet godina s bejzbol palicama i metalnim šipkama, te su fizički nasrnuli na đake naše bogoslovije.

Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom izbjeći sukob, međutim jedan od napadača je bejzbol palicom udario učenika bogoslovije M.S. po licu i nanio mu teže tjelesne povrede, zbog čega je hospitaliziran u hitnoj pomoći u Šibeniku.

Nakon toga, izbila je opća tuča u kojoj je osam đaka bogoslovije zadobilo lakše tjelesne povrede.

Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje ovaj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan. Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena sigurnost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo vjerska i nacionalna mržnja. Najiskrenije se nadamo da će nadležne državne institucije Republike Hrvatske počinitelje ovoga nemilog zlodjela privesti pravdi i adekvatno kazniti. Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki križ i stradanje, ali se kao pravoslavni kršćani moramo moliti Bogu za počinitelje ovoga zlog djela koji Hrvatsku ne vodi prema Europi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...