Kod Primoštena i Cavtata pojavile se pijavice!

Približavanjem nove ciklone atmosfera je nad Hrvatskom sve nestabilnija. Pljuskove i grmljavine ima mjestimično i u unutrašnjosti zemlje i na Jadranu. Tako je oko 17 sati grmljavinsko nevrijeme zahvatilo dio istočne Slavonije, a linija grmljavinske nestabilnosti prostirala se od južne Mađarske sve do Tuzle u BiH, javlja Crometeo portal.

Još nestabilnije je bilo na Jadranu. Do 17 sati najviše kiše je palo u Poljanama, čak 31 litra po metru kvadratnome. Na dubrovačkom području je palo 26 litra oborine.

Kombinacija topline i vlage, s prednje strane vrlo snažne nadolazeće ciklone, daje povoljne uvjete za izražen vertikalni razvoj oblaka. Takvi su oblaci donijeli nekoliko pijavica u Dalmaciji tijekom utorka. Ujutro su se jaki grmljavinski oblaci razvili nad morem pored Šibenika. Nekoliko pijavica zabilježeno je u neposrednoj blizini Primoštena, ali nisu zaprijetile obali.

Oko 15 sati, samo nekoliko kilometara od Cavtata, pojavila se pijavica iz kumulonimbusa nad morem. Pijavica je trajala oko pet minuta i nije se približila obali. Uz potpuno razvijenu pijavicu pojavilo se još nekoliko rotirajućih oblaka uz prolazni pljusak bez grmljavine.

Zbog izrazito nestabilne atmosfere, pijavica i nevremena s tučom moglo bi biti i tijekom srijede.

Nestabilno vrijeme zahvatilo je i velik dio Europe. Već samo javljali o snježnom nevremenu koje je pogodilo dio zapadne Europe. Muku s pijavicama muče i u susjednoj Italiji. Za današnje akcije izvlačenja potonulog kruzera Costa Concordia, pored otoka Giglio, pojavila se vrlo snažna pijavica zbog čije je blizine akcija privremeno bila zaustavljena, no pijavica se naposljetku raspala bez da je ugrozila mjesto izvlačenja kruzera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...