Kraj lozinki?

U ovako informatiziranom svijetu svi smo vlasnici barem jedne, a vjerojatno i više lozinki koje bi idealno trebale biti teške za nasumično pogoditi, a istodobno uobičajenom ljudskom mozgu lagane za zapamtiti. Ove dvije stvari su uglavnom direktno suprostavljene, pa je tako lozinka teška za provaliti obično neka tipa yAzfgrt3GGH, a ona laka za zapamtiti je prije tipa Pero, 123(456) ili lozinka, koje su sve – pogađate – lake za provaliti.

Rješenje je biometrijska lozinka – bilo da se radi o glasovnoj lozinki, otisku prsta, analizi tipkanja ili nečemu drugome. U filmovima su one uobičajene već desetljećima, ali su u stvarnosti relativno rijetke, premda već imamo i tipkovnice i prijenosnike s ugrađenim čitačima otiska prsta.

Sve ovo će se vrlo brzo promijeniti, već krajem ove i iduće godine, tvrdi direktor PayPala David Marcus u izjavi za BBC.

„Želimo se maknuti od lozinki i prebaciti se na čitače otisaka prstiju ugrađene u mobitele. Već krajem godine vidjet ćete ovu pojavu, a masovnije od početka iduće godine.“

Dio je to programa Fido Alliancea, kojega su osnivači baš PayPal i Lenovo (uz druge, manje tvrtke), a koji propagira online autentikaciju čitanjem otiska prsta ili korištenjem autentikacijskog tokena kojega svatko nosi sa sobom. Problem lozinki je ključan za PayPal koji je prošle godine imao 145 milijardi dolara prometa, od čega je 10% kupnji bilo obavljeno s ručnih uređaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...